In reeksen van vier themazondagen per seizoen belichten historici, wetenschappers, kunstenaars en schrijvers de historie, cultuur en literatuur van het voormalige Nederlands-Indië en het huidige Indonesië.

De themazondagen vinden plaats van 10:00-15:00 uur in reünie en congrescentrum Kumpulan op het landgoed Bronbeek (Velperweg 147, 6824 MB Arnhem). U bent van harte welkom.

 

Seizoen 2017 week af van wat u van ons gewend was!

Het seizoen 2016-2017 week af van de vorige tien jaar. Vanwege wijzigingen van organisatorische aard zijn er twee, in plaats van vier themazondagen geweest. Het overkoepelende thema was “Indië, in en om het huis”.
Het komende seizoen – 2017-2018 start in januari 2018 met drie themazondagen.

 

Programma 2017

Indische woning in Kediri

Indische woning in Kediri

Op zondag 22 januari 2017 stond de omgeving van het huis centraal.
In de loop van de achttiende eeuw was het ongezond in de Bataviase kota. De inwoners die het zich konden permitteren, lieten buiten de stadsmuren huizen bouwen en tuinen aanleggen. Dat werden thuynen genoemd. Ze deden niet onder voor de vaderlandse buitenplaatsen. Ook niet voor bijvoorbeeld het bij Arnhem gelegen Kasteel Rosendael.
De tuinen gaven de geordende natuur weer die contrasteerde met de natuur van de Bataviase Ommelanden. Omdat men meer wilde weten over het specifieke karakter van de Indische natuur, legde de Nederlander van Pruisische afkomst Caspar Georg Carl Reinwardt (1773-1854) op verzoek van de Nederlandse regering een botanische tuin aan. Deze ’s Lands Plantentuin in Buitenzorg is tegenwoordig meer bekend als Kebun Raya Bogor.
Sprekers waren Teun van Heijningen, Leo den Dulk, Jorien Jas en Adrienne Zuiderweg.

 

Op zondag 19 februari 2017 stond het huis zelf centraal. In vogelvlucht werd een impressie gegeven van Indische architectuur vanaf 1600 tot 1960. Één architect kreeg bijzondere aandacht namelijk Charles Schoemaker. Er werden inkijkjes in de Indische huizen gegeven, waarbij aandacht was voor de inrichting van het huis en de kunstverzamelingen van de eigenaren.
Sprekers waren Cor Passchier, Jan van Dullemen, Rugier Timmer en Caroline Drieënhuizen.

 

Tijd en plaats
Elke themazondag start vanaf 10:00 uur in de bar van het Reünie- en Congrescentrum Kumpulan op het Landgoed Bronbeek. De congreszaal is open vanaf 10:30 uur, de lezingen beginnen 11:00 uur en wij sluiten af om 15:00 uur. U kunt vrij parkeren op het landgoed. Honden zijn niet toegestaan.

 

Inschrijven
Een dagprogramma kost € 27,50 p.p. inclusief koffie of thee met spekkoek, Indisch buffet en een consumptie. Er is geen kaartverkoop ter plaatse.
U kunt zich voor elk afzonderlijk programma online inschrijven via kumpulan.nl/themazondagen. U kunt hier de onderwerpen bekijken en kaarten bestellen via de aan de website gekoppelde webshop. Na betaling kunt u uw kaart(en) printen. Per programma zijn maximaal 250 plaatsen beschikbaar.

 

Contactpersoon
Mevrouw Geertje Besselink, bestuurslid van de Stichting Vrienden van Bronbeek, is uw contactpersoon voor de themazondagen. Mocht u vragen hebben, dan kunt u zich tot haar wenden via geertjebesselink@gmail.com of 06 235 26 170.

 

Hans van den Akker op de themazondag 'De dekolonisatieperiode' 22 maart 2015

Hans van den Akker op de themazondag ‘De dekolonisatieperiode’ 22 maart 2015
Foto: Jan Mossink

 

Organisatie

De themazondagen worden georganiseerd door een samenwerkingsverband van de Stichting Indisch Erfgoed (SIE) en de Stichting Klein Bronbeek onder voorzitterschap van kolonel b.d. J.C.L. Bolderman.
Namens SIE zitten Adrienne Zuiderweg (programmering), Frans de Meijer (AV-techniek), Sidonie Refuge en Ralph Kneefel in deze werkgroep.

 

Actuele informatie wordt vermeld op deze website, via de sociale media en ook op www.bronbeek.nl.

 

De themazondagen worden georganiseerd door een samenwerkingsverband van
de Stichting Indisch Erfgoed en de Stichting Klein Bronbeek.

Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter146
LinkedIn54