Op het landgoed Bronbeek in Arnhem komt een nieuw Indisch herinneringscentrum. Het Indisch Herinneringscentrum is de opvolger van het Indisch Huis in Den Haag, dat in 2006 haar deuren moest sluiten.
Dat schrijven de staatssecretarissen Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Van der Knaap van Defensie, in een brief aan de Tweede Kamer.
Als alternatief voor het Indisch Huis biedt landgoed Bronbeek de beste mogelijkheden. Bronbeek heeft al een duidelijk Indisch karakter, krijgt nu al 20.000 bezoekers per jaar, ligt centraal en is zeer toegankelijk voor grote groepen bezoekers.
Bronbeek
Bronbeek fungeert momenteel als verzorgingstehuis voor oud-militairen van de Nederlandse krijgsmacht en het voormalig Koninklijk Nederlands-Indisch Leger, museum voor het koloniale (militaire) verleden, reünie- en congrescentrum voor veteranen en de Nederlands-Indische gemeenschap, en als herdenkingsplaats.
Tweede Wereldoorlog in Azië
Het herinneringscentrum, dat “Indisch Herinneringscentrum Bronbeek” gaat heten, zal (de oorzaak en gevolgen van) de Tweede Wereldoorlog in Azië voor een breed publiek presenteren. Het centrum zal zich vooral richten op de Japanse bezetting van Nederlands-Indië, de Bersiapperiode (de onafhankelijkheidsstrijd direct na de Japanse aftocht), de repatriëring van Indische Nederlanders en de integratie van deze groep in Nederland. Ook zal het centrum een ontmoetingsplek zijn voor Indische Nederlanders, waar zij herinneringen kunnen delen en herdenken.
Subsidie
Het ministerie van VWS geeft een jaarlijkse instellingssubsidie en eenmalig één miljoen euro voor de inrichting van de presentatie. Eind 2008 wordt het aparte traject Indisch erfgoed (onderdeel van programma Erfgoed van de Oorlog) overgedragen aan het centrum. Het ministerie van Defensie zal het algemene beheer van het landgoed, het verzorgingshuis voor oud-militairen en het museum op zich nemen.
Bron: Nieuwsbericht Min. VWS, 26 juli 2007