Ter gelegenheid van zijn boek Portret van een oermoeder. Beelden van de njai in Nederlands-indië is Reggie Baay op 19 september 2010, vanaf 16:00 uur, in Art-Café Sam Sam. Bert Paasman leidt deze middag in, Wouter Muller en de band Jocomo zorgen voor de gepaste muzikale omlijsting.

 

Portret van een oermoeder / Reggie BaayEenmaal neergestreken als soldaat, planter of ambtenaar in Nederlands-Indië kreeg de Europeaan te maken met het tekort aan Europese vrouwen. Om toch zijn lustgevoelens te kunnen bevredigen of een thuisgevoel te creëren, koos hij ervoor samen te wonen met een Indonesische, Chinese of Japanse vrouw.

 

Deze vrouw die njai werd genoemd, stelde haar leven in dienst van haar partner. Ze baarde zijn kinderen en bracht hen groot. Al die tijd dat ze in concubinaat leefde, was ze haar lot niet zeker. Ze kon naar haar kampong worden teruggetuurd wanneer haar partner naar Europa terugkeerde of wanneer hij een Europese bruid trouwde. Of ze werd als een meubelstuk overgedaan aan een collega-Europeaan. Veelal wachtte haar uiteindelijk de anonimiteit zonder haar kinderen ooit terug te zien.

 

Als gevolg daarvan kenden veel kinderen en kleinkinderen het bestaan van hun eigenlijke moeder of grootmoeder niet. In de Indische gemeenschap sprak men er niet over. Het was een taboe. Totdat Reggie Baay (1955), zelf kleinkind van een njai, hierover ging publiceren. Met zijn roman De ogen van Solo (2006) richtte hij een literair monument voor deze vrouw op. Voor zijn boek De njai. Het concubinaat in Nederlands-Indië (2008) interviewde Baay haar kinderen en kleinkinderen en legde de verborgen geschiedenis van rechtsongelijkheid, verdriet, economische afhankelijkheid, schijnheilige publieke moraal en seksuele slavernij vast.

 

Reggie BaayOp zijn zoektocht stootte Baay op unieke foto’s van de koloniale samenleving vanuit het perspectief van het concubinaat. In Portret van een oermoeder. Beelden van de njai in Nederlands-Indië (2010) vertelt hij de levensverhalen van deze vrouwen en hun verwanten en illustreert hij hun lotgevallen met onbekend fotomateriaal. Tevens bevat het boek een overzicht van de geschiedenis van de fotografie in Nederlands-Indië.

 

Op 19 september 2010 organiseert boekhandel De Plantage in samenwerking met de Stichting Indisch Erfgoed vanaf 16.00 uur in Art-Café Sam Sam, Van Kinsbergenstraat 17, 7311 BL Apeldoorn., een middag over dit aspect in de Nederlands-Indische geschiedenis.

 

Wouter MullerEmeritus bijzonder hoogleraar in de Koloniale en Postkoloniale Cultuur- en Literatuurgeschiedenis (UvA) Bert Paasman leidt deze middag in, waarna Reggie Baay ingaat op zijn boek. De Indische singer-songwriter Wouter Muller zal op deze middag enkele liederen over de njai voordragen. De middag wordt omlijst met de muzikale ondersteuning van de band Jocomo.

 

De entree is gratis. U bent van harte welkom.


 

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn