Na de Tsunami in 2004 is er tussen Apeldoorn en Banda Aceh (het vroegere Kota Radja) een stedenband ontstaan, waarbij Apeldoorn de getroffen stad hulp verleende op het gebied van kadaster, brandweer, vuilafvoer en bestuurlijke organisatie.

Meer dan twee jaar werd bij de gemeente (pemerintah) Banda Aceh een Apeldoornse bestuursambtenaar gedetacheerd, die als liaison fungeerde: de heer H. Meijer.


De afgelopen jaren vonden wederzijdse bezoeken plaats van delegaties ambtenaren uit beide steden. In maart 2011 was het de beurt van Aceh, om met een delegatie van 10 personen, onder de leiding van Ibu Illiza (Hj. Illiza saáduddin Djamal), wakil walikota (plaatsvervangend burgemeester), naar het koude, maar op dat moment zonnige Apeldoorn te reizen.

 

Aceh-delegatie op Landgoed Bronbeek

Aceh-delegatie op Landgoed Bronbeek

 

Tijdens het bezoek heeft de Stichting Indisch Erfgoed twee keer mogen participeren en wel met een kennismakings- en informatieavond in het stadhuis van Apeldoorn, en een excursie naar Bronbeek (Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum).

 

aceh-plakkaat1

Schild “Kenang-kenangan dari Pemerintah Kota Banda Aceh” (“Aandenken van het stadsbestuur van Banda Aceh”)

Op 15 maart gaf SIE uitleg van haar doelstellingen en activiteiten, gevolgd door een presentatie van drs Frederik Erens over Indisch erfgoed in Nederland en Apeldoorn, met vele foto’s van Indische architectuur en historische afbeeldingen van oud-Atjeh. De Acehse gasten waren verbaasd over de hoeveelheid kennis en documentatie die in Nederland over Atjeh aanwezig is.

Op 18 maart werd onder de leiding van George van Hoogeveen met de Bahasa-sprekende gids de heer J. Aversteeg een rondleiding over Bronbeek verzorgd, met bezoeken aan de Kumpulan, het museum en de bibliotheek.

 

Op het terrein van Bronbeek trof de delegatie een groot aantal rekwisieten aan, die afkomstig zijn uit de veroverde Kraton in Kota Radja (1874). Opvallend goed was de kennis van de Acehse gasten van de lange oorlog (Prang Kompeunie, 1873-1942), de kennis van hun helden (Teuku Umar, Tjoet Na Dien, Panglima Polem) en van de generaals van het Oost-Indisch Leger (Köhler, Van Swieten, Van Heutsz en Swart). Die dag bleek dat er nog steeds sprake is van een groot wederzijds respect.

 

Vooral de bibliotheek, met de rijke voorraad aan oude boeken en geschriften uit Atjeh, trok veel aandacht, en op verzoek van Ibu Illiza zijn achteraf vele digitale kopieën gemaakt en verstuurd naar Banda Aceh.

In een zeer hartelijke sfeer werden tijdens de heerlijke (halal) rijsttafel geschenken uitgewisseld, en werd de wens herhaaldelijk geuit, vooral als toerist naar het mooie Aceh te komen.

George van Hoogeveen

 

Frederik Erens

Drs Frederik Erens geeft een presentatie over het Linggarjati-project

 

George Hoogeveen

Plaatsvervangend burgemeester ‘Ibu’ Illiza en George Hoogeveen te Bronbeek

 

aceh-plakkaat2

Schild “Kenang-kenangan dari Pemerintah Kota Banda Aceh” (“Aandenken van het stadsbestuur van Banda Aceh”)

 

aceh-tjoet-na-dien-teuku-umar

Tjoet Na Dien en Teuku Umar op Indonesische bankbiljetten


 

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn