In de periode van 1 tot en met 19 augustus 2011 is in het Kulturhus in Epe de reizende tentoonstelling van de Stichting Japanse Ereschulden (JES) vertoond. Ook werd op 15 augustus 2011 voor het eerst in Epe de capitulatie van Japan in 1945 herdacht. George van Hoogeveen heeft daarbij fragmenten voorgelezen uit de dagboeken van zijn ouders, die beiden op 15 augustus 1945 in Japanse krijgsgevangenschap zaten.

De tentoonstelling is gebaseerd op twee NIOD rapporten die in opdracht van de Nederlandse regering zijn opgesteld.

 

De rapporten stellen vast dat de na-oorlogse Nederlandse regeringen de belangen van circa 300.000 Nederlanders uit voormalig Nederlands-Indië hebben verontachtzaamd en op de “lange baan” geschoven. Op een aantal indrukwekkende panelen wordt de gehele materie aan de bezoekers duidelijk uiteengezet.
De tentoonstelling heeft als naam “Na 65 jaar nog altijd kinderen van de rekening” gekregen, en reist door Nederland. Onlangs stond deze in Epe.

 

De directie van het Kulturhus heeft in samenwerking met JES en de Indische en Molukse gemeenschap in de gemeente Epe een groot aantal activiteiten rond deze expositie georganiseerd.
Deze activiteiten hebben veel belangstelling getrokken, omdat in vele gevallen geen entreeprijzen werden geheven, ruime parkeermogelijkheden voorhanden waren, en omdat het Kulturhus centraal ligt en zeer laagdrempelig is. Vakantiegangers uit de vele omliggende campings konden bij het slechte zomerweer in dit vriendelijke pand een dag zinvol besteden.

 

Kulturhus Epe

Kulturhus EGW Epe

 

Wat werd er zo allemaal georganiseerd?

  • Een Indische High Tea met diverse theesoorten en Indische versnaperingen;
  • een kruidenmiddag waarin de geheimen van de Indische Keuken werden uitgelegd;
  • Indische sprookjes voor kinderen;
  • diverse lezingen over gebeurtenissen tijdens de Japanse bezetting;
  • voor de dansliefhebbers een dansmiddag met Potjo-Potjo en Cumbia;
  • een boekpresentatie en diverse toneel- en filmvoorstellingen;
  • een indrukwekkende herdenking van de Japanse capitulatie op 15 augustus;
  • het geheel werd afgesloten met een feestavond met live muziek van een Molukse band en een Molukse maaltijd op schoot.

De directie van het Kulturhus de vertegenwoordigers van JES hebben – gezien de zeer korte voorbereidingstijd – een geweldige prestatie verricht, en een drie weken durend festival uit de grond gestampt. Zij werden bijgestaan door uitstekende cateraars, die Indisch Apeldoorn rijk is. Ook vele bezoekers uit Apeldoorn (stad, die ná Den Haag de meeste Indische en Molukse mensen herbergt) gaven acte de présence.

 

Hulde aan de Gemeente Epe, om zijn Indische inwoners op deze wijze te verwennen. Hopelijk zal dit Indische evenement met een andere tentoonstelling in de komende jaren worden voortgezet.


 

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn