Op woensdag 6 juni 2012 geeft Peters Schumacher een lezing getiteld “Emoties en taboes bij de Indische geschiedschrijving”.

Deze avondlezing wordt u aangeboden door de Stichting Indisch Erfgoed in samenwerking met OKW en vindt plaats in het Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur (ACEC) te Apeldoorn.

 

Peter SchumacherEmoties en taboes bij de Indische geschiedschrijving

Er zijn boekenkasten vol geschreven over Indië en vooral over het ‘verlies’ van de Gordel van Smaragd. Een groot deel van deze geschriften bestaat uit ego-documenten en is geschreven door Indische Nederlanders. Ook journalisten en historici hebben hun licht over deze kwestie laten schijnen. Opvallend daarbij is een grote vooringenomenheid. In Nederland overheerst een schuldgevoel over alles wat we daar fout hebben gedaan. Aan Indonesische kant bestaat er slechts een sterk nationalistische, officiële beschrijving van de bevrijdingsstrijd met alleen maar helden. Een poging tot meer objectieve benadering en een beschrijving van de obstakels die dat zo moeilijk maken.

 

In zijn voordracht komt Peter Schumacher met een aantal voorbeelden die aantonen hoe ‘muurvast’  deze geschiedenis zit en wat de oorzaken daarvan zijn.

 

Inleider

Peter Schumacher (Oost-Borneo, 1933) is schrijver en journalist. Hij werkte onder meer voor NRC Handelsblad, de Wereldomroep, VARA Radio en de GPD. Voor de laatste twee media was hij begin jaren ’70 van de vorige eeuw correspondent in Indonesië. Na zijn vervroegde pensionering in 1993 bij NRC Handelsblad schreef hij verschillende boeken over Indonesië, waaronder in 2011 de herziene uitgave van Ogenblikken van genezing (1e druk, 1996).

 

Datum

Woensdag 6 juni 2012

 

Programma

19:30 uur Ontvangst in het ACEC-gebouw
20:00 uur – 21:00 uur Lezing door Peter Schumacher
21:00 uur – 21:30 uur Pauze
21:30 uur – 22:00 uur Vervolg en afsluiting
22:30 uur Sluiting OKW-Café

 

Locatie

Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur (ACEC)

Roggestraat 44

7311 CD Apeldoorn


 

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn