Van maandag 9 juli tot woensdag 15 augustus 2012 is de tentoonstelling ”Linggadjati, brug naar de toekomst” te zien in het Exposorium van de Vrije Universiteit Amsterdam. Deze presentatie is onderdeel van een project over het Akkoord van Linggadjati, waarin de Nederlandse regering en de Republiek Indonesië eind 1946 tot overeenstemming kwamen over een nieuwe staatsvorm.

 

'Linggadjati, brug naar de toekomst' door Peter van DongenOp 15 november 1946 bereikten Nederland en de naar vrijheid strevende Republiek Indonesië een overeenstemming die bekend werd als het Akkoord van Linggadjati. Er waren moeizame onderhandelingen aan vooraf gegaan in een sfeer van wederzijds respect en vertrouwen, vooral tussen de beide delegatieleiders. De Nederlander Willem Schermerhorn en de Indonesische premier Soetan Sjahrir hadden het conflict over de onafhankelijkheid van Indonesië vreedzaam willen oplossen. Ze bleken echter verder te zijn gegaan dan hun beider achterban wilde toestaan. Als gevolg daarvan werd het akkoord in geweld gesmoord.

 

Op verzoek van de Stichting Vrienden van Linggarjati heeft de Stichting Indisch Erfgoed te Apeldoorn een project over het Akkoord van Linggadjati uitgevoerd, dat bestaat uit een tentoonstelling, een fotoboek en een dvd.

De tentoonstelling Linggadjati, brug naar de toekomst is te zien van maandag 9 juli tot woensdag 15 augustus 2012 in het Exposorium van de Vrije Universiteit Amsterdam, De Boelelaan 1105,1081 HV Amsterdam.

 

Het fotoboek Linggadjati, brug naar de toekomst. Soetan Sjahrir als een van de grondleggers van het vrije Indonesië  is een uitgave van KIT Publishers Amsterdam (ISBN 978-94-6022-048-7) en is voor € 17,50 verkrijgbaar in de boekhandel, via internet of bij de uitgever.

De dvd Sjahrir. Een grondlegger van het onafhankelijke Indonesië is te bestellen via info@indischerfgoed.nl.

 

De tentoonstelling en het fotoboek plaatsen Linggadjati in de brede context van de groei van Indonesië naar een onafhankelijke staat, waarbij er ondermeer aandacht is voor de Indonesiërs en de Nederlanders die hierbij waren betrokken. Evenals voor de Indonesische premier Soetan Sjahrir die zich gedurende zijn leven inzette voor de vrijheid en zelfontplooiing van de Indonesiërs. Dat maakte hem tot de grondlegger van de Indonesische parlementaire democratie.

De dvd belicht behalve zijn leven, ook Sjahrirs voorliefde voor de westerse kennis en cultuur, zijn verbanning door het koloniale bestuur, zijn belangrijkste politieke activiteiten, zijn verblijf in Zwitserland voor zijn gezondheid en zijn overlijden. Kort komt de gevangenneming van president Soekarno aan bod. Aan het woord zijn: prof.dr. Kees Snoek, prof.mr. Piet Sanders, mw. Pierson-Vos, mw. Siti Rabyah Parvati Sjahrir en dr. Nikolaos van Dam.

 

Met dit project brengen de Stichting Indisch Erfgoed en de Stichting Vrienden van Linggarjati deze bijzondere gebeurtenis in de gemeenschappelijke Nederlands-Indonesische geschiedenis onder de aandacht.

 

Locatie

Exposorium Vrije Universiteit Amsterdam
Data

Van 9 juli 2012 tot 15 augustus 2012

 

Dit project is gerealiseerd met de subsidie van de Stichting Het Gebaar in Den Haag.


 

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn