Op woensdag 17 april 2013, om 11:00 uur, wordt bij het ‘sluisje’ in de Apeldoornse wijk Zevenhuizen de bevrijding gevierd van Apeldoorn (17 april 1945).
Deze herdenking wordt georganiseerd door Vereniging Oud Apeldoorn i.s.m. de Stichting Indisch Erfgoed en met medewerking van de Prinses Margrietschool.

 

Het sluisje in ApeldoornGeschiedenis van het sluisje

In 1945 werd bij dit ‘sluisje’ door een paar verzetsstrijders de overtocht gemaakt naar de Canadezen, die aan de andere kant van het sluisje lagen en zich gereed maakten om Apeldoorn te bevrijden en in te nemen. Dit zou worden vooraf gegaan door een fors bombardement, waarmee ze de nog in groten getale aanwezige Duitsers (dit was de vaste overtuiging van de Canadezen) wilden wegjagen. Daardoor zou Apeldoorn echter grotendeels in as worden gelegd.

 

De verzetsstrijders braken door de Duitse en Canadese linies heen om de Canadese commandant ervan te overtuigen dat er nog maar weinig Duitsers in de stad waren. De commandant heeft daarop een patrouille van enige tanks en pantser voertuigen samen met de verzetsstrijders naar het sluisje gestuurd. Die konden zo inderdaad waarnemen dat er van Duitse tegenstand weinig over was. Daarop is het bombardement afgelast en hebben de Canadezen Apeldoorn zonder al te veel moeite kunnen innemen.

 


 

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn