In samenwerking met Podium en filmtheater Gigant te Apeldoorn presenteert de Stichting Indisch Erfgoed van 7 t/m 11 november 2013 de film ‘Buitenkampers: boekan main, boekan main’ (bukan main = bijzonder, buitengewoon).

Na haar succesvolle film ‘Contractpensions: djangan loepah’ – die werd bekroond met de Kristallen Filmprijs – brengt regisseur Hetty Naaijkens-Retel Helmrich in haar nieuwste film de buitenkampers in beeld.

 

De film betreft een zgn. ‘oral history’ over de bezetting van Nederlands-Indië waar na meer dan 70 jaar zwijgen de Nederlands-Indische kinderen van weleer openhartig spreken over het erbarmelijke leven in WO-2 buiten de Japanse kampen en de daaropvolgende bloedige vrijheidsstrijd door fanatieke inheemse nationalisten.

 

Buitenkampers Joseph en Louise uit Florida

Buitenkampers Joseph en Louise uit Florida

 

Japan bezette Nederlands-Indië op 9 maart 1942, drie maanden na de overval op Pearl Harbour en elimineerde meteen de invloed van de Nederlandse machthebbers. Het interneren van alle 300.000 Nederlanders leek ondoenlijk en dus heeft men uiteindelijk 65.000 krijgsgevangenen en 100.000 burgers in talloze kampen geconcentreerd via etnische selectie van mensen wier herkomst voor tenminste driekwart kon worden teruggevoerd op Nederlandse/Europese voorouders. De overige Indische Nederlanders (Indo’s) bleven buiten de kampen onder grote Japanse druk om deel te nemen aan de ‘Groter Oost-Aziatische Gemeenschappelijke Welvaartssfeer’ en loyaal te worden aan Japan.

 

De Indo’s voelden daar niets voor en bleven loyaal aan het huis van Oranje. De buitenkampers hebben van 1942 t/m 1945 onder het juk van de Japanse bezetter en de vijandigheden van de inheemse bevolking vele ontberingen moeten doorstaan. Na de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 brak onmiddellijk een bloedige onafhankelijkheidsstrijd los tegen het Nederlandse koloniale bewind. De binnenkampers genoten de bescherming van hun vroegere vijanden, de Japanners. De buitenkampers waren echter zonder enige bescherming overgeleverd aan de Pemoeda’s (Indonesische jongeren) die streden voor onafhankelijkheid.

 

De film is te zien op 7, 9, 10 en 11 november 2013.

De filmvoorstelling van zaterdag 9 november wordt ingeleid door de regisseur van de film: Hetty Naaijkens-Retel Helmrich.

Op zondag 10 november leidt Frans Sulilatu van de Stichting Indisch Erfgoed de film in.

 

Aanvang van de film op beide dagen om 15:45 uur. Entreeprijs € 9,00.

Adres: Podium en Filmtheater Gigant, Nieuwstraat 377, Apeldoorn (www.gigant.nl).

Reservering gewenst (tel.055-5216346).


 

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn