Onder de titel ‘Indisch DNA’ organiseert de Stichting Indisch Erfgoed een overzichts­tentoonstelling van beeldende kunst en toegepaste kunst. Zij doet dit in samenwerking met het CODA Museum en het ACEC, beide in Apeldoorn.

In de periode november 2014 t/m januari 2015 is op beide locaties een tentoonstelling te zien.

 

Stichting Indisch ErfgoedStichting Indisch Erfgoed (SIE) stelt zich ten doel de rijke Indische cultuurontwikkeling onder een breed publiek bekendheid te geven en door te geven aan toekomstige generaties. In de loop der jaren heeft SIE met succes diverse culturele en cultuurhistorische projecten gerealiseerd binnen en buiten Apeldoorn. Zoals lezingen, panelententoonstellingen, culturele en muzikale evenementen en themazondagen op het landgoed Bronbeek. Een tentoonstelling over beeldende en toegepaste Indische, Nederlands-Indische en Indonesische kunst getiteld ‘Indisch DNA: inspiratie uit Nederland, Nederlands-Indië en Indonesië’ is een waardevolle aanvulling in de reeks activiteiten van SIE.

 

‘Indisch DNA’ verwijst naar de band van een aantal deelnemende kunstenaars en ontwerpers met het voormalig, multiculturele Nederlands Indië. Zij, hun ouders en voorouders zijn veelal met een Indo-Europese, Indisch-Chinese of Molukse achtergrond opgegroeid. Anderen hebben er hun inspiratie aan ontleend.

‘Indisch DNA’ verwijst naar hun speciale, veelzijdig culturele achtergrond. Tevens symboliseert DNA de drager van hun Indische kunstzinnige erfenis die hun kunstenaarschap heeft beïnvloed.

 

Indisch DNA

Ontwerp: Max Kisman

Kunstenaars

Op de tentoonstelling wordt niet alleen het oeuvre van hedendaagse beeldende kunstenaars getoond: er zijn ook schilderijen en objecten van vooraanstaande en onbekende negentiende- en twintigste-eeuwse kunstenaars te zien die in Nederlands-Indië zijn geboren, zoals: Jan Toorop, Johannes Evert Akkeringa, de broers Leo en Arthur Eland, Eppo Doeve, Corry Mühlenfeld, Kho Liang Ie, Etie van Rees en Thea Gerard. De in Nederlands-Indië werkzame kunstenaars W.O.J. Nieuwenkamp en Dolf Breetveld. Of van Indische afkomst Charley Toorop.

 

Met ‘Indisch DNA: inspiratie uit Nederland, Nederlands-Indië en Indonesië’ beoogt SIE belangstelling op te roepen bij een ieder voor de beeldende en toegepaste Nederlands-Indische en aan Indonesië ontleende kunst.

 

Comité van aanbeveling

  • Frans Leidelmeijer – een expert in toegepaste kunst vanaf 1890 tot heden: art nouveau, art deco, Amsterdamse school, de Stijl en moderne vormgeving. Leidelmeijer is oprichter en organisator van de ‘De Blauwe Kamer’ en heeft een actieve rol in de organisatie van de tentoonstelling;
  • Edith Bons – beeldend kunstenaar;
  • Olaf Prinsen – wethouder Cultuur gemeente Apeldoorn.

Aanvullend advies geven:

  • Carin Reinders – directeur CODA Museum;
  • Gerrit Steenbergen – directeur ACEC en voorzitter van de Stichting Cultuurkwartier Apeldoorn;
  • Jasper van der Graaf – beleidsadviseur Cultuur gemeente Apeldoorn.

 

Meer informatie info@indischerfgoed.nl en indischdna@gmail.com.


 

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn