Rondom de duo-tentoonstelling ‘Indisch DNA: inspiratie uit Nederland, Nederlands-Indië en Indonesië’ heeft de Stichting Indisch Erfgoed een boeiend programma samengesteld met lezingen, workshops en films.

Meld u tijdig aan (zeker voor de workshops): het aantal plaatsen is beperkt!

 

Stichting Indisch ErfgoedZoals wij u eerder berichtte, presenteert de Stichting Indisch Erfgoed – in samenwerking met CODA en ACEC – de duo-tentoonstelling Indisch DNA: inspiratie uit Nederland, Nederlands-Indië en Indonesië

De tentoonstelling is in CODA vanaf 9 november 2014 te zien en wordt op 20 december geopend in het ACEC-gebouw.

 

Rondom deze tentoonstelling(en) is een aantrekkelijk programma samengesteld:

  • een filmmiddag, voorafgegaan door een rondleiding over de beide tentoonstellingen op zondag 27 december 2014;
  • de workshop voor het hele gezin: ‘Kom en beleef Bali’ op zondag 11 januari 2015;
  • een workshop ‘Batikken’ op zondag 18 januari 2015;
  • een lezing door Jan van Dullemen over de architect en kunstenaar Charles Prosper Wolff Schoemaker op donderdag 22 januari 2015, en tot slot:
  • een workshop ‘Poleng’ op zondag 25 januari 2015.

 

Aanmelden workshops

Voor de workshops is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Daarom dient u zich van tevoren aan te melden via aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl onder vermelding van de workshops, uw naam, telefoonnummer en het aantal personen. Uw toegangskaarten kunt van tevoren of op de dag zelf bij CODA Museum ophalen en betalen.

Voor de workshop ‘Batikken’ op 18 januari 2015 in ACEC kunt u een e-mail sturen aan gerrit@steenbergen.cc of bellen met Sandra Kneefel 06 51886726.

 


za 27 december 2014
13:30-18:00 uur
lezingmuziek Passe-partout – rondleiding tentoonstellingen en films
CODA, ACEC en Gigant | € 25,00

 

adriennezuiderweg

Adrienne Zuiderweg

Deze middag begint om 13:30 uur in het CODA-café met koffie en spekkoek, waarna de bezoekers een rondleiding krijgen over de tentoonstelling in het CODA Museum. Aansluitend kan rond 15:15 uur de tentoonstelling in het ACEC-gebouw bezocht worden, waar u ook koffie of thee aangeboden krijgt.

Om 16:15 uur beginnen twee filmvoorstellingen in Gigant: ‘Schoonheid en rijkdom’ van Hans Hulscher met een korte introductie door Adrienne Zuiderweg en ‘Rudolf Bonnet, tekenaar en schilder (1895-1978)’ ingeleid door Aafke de Jong. Na afloop is er een drankje in het Gigant-café.

 

Een passe-partout voor deze middag kost € 25,00 en is te verkrijgen bij de kassa van Gigant, Nieuwstraat 377 in Apeldoorn.
Desgewenst kunt u aansluitend gebruik maken van een buffet in ACEC; de kosten hiervoor bedragen € 10,00 en deze zijn niet bij het passe-partout inbegrepen.


zo 11 januari 2015
14:00-16:00 uur
muziek Workshop ‘Kom en beleef Bali’ – Aafke de Jong
Etalage, CODA Museum | € 10,00

 

Aafke de Jong

Aafke de Jong

Tijdens deze workshop voor het hele gezin worden de deelnemers ondergedompeld in de kleurrijke en magische cultuur van het Indonesische eiland Bali. Op dit eiland lijken goden en demonen het telkens om de beurt van elkaar te winnen. Aafke de Jong neemt de deelnemers door middel van dans, muziek, maskers, schaduwpoppen, vreemde hapjes en offerandes voor heel even mee naar dit eiland waar iedere dag in het teken staat van het vinden van de balans tussen goed en kwaad. De deelnemers kunnen Balinese kleding aandoen en een bezoek brengen aan een ‘Balinese tempel’ waar ze de eerder geleerde welkomstdans op gamelanmuziek gaan uitvoeren. Doe mee en beleef tijdens deze workshop een dag uit het Balinese leven!


zo 18 januari 2015
14:00-16:00 uur
muziek Workshop ‘Batikken’ – Shelly Lapré
ACEC | € 15,00

 

Shelly Lapré

Shelly Lapré

Na een korte uitleg over de techniek van het batikken gaan de deelnemers een zelf meegebrachte familiefoto (formaat 13×18 cm) opnieuw tot leven brengen met behulp van rijstpapier, batikken en kleurrijke schilderingen. Deze workshop is meer dan een tekening maken: het is het uit liefde maken van een bijzondere familieherinnering.

Het werk van Shelly Lapré is te zien in ACEC. Het is geïnspireerd op haar familie­geschiedenis vóór, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië.

 

Voor deze workshop zijn 25 plaatsen beschikbaar en kunt u een e-mail sturen aan gerrit@steenbergen.cc of bellen met Sandra Kneefel 06 51886726.


do 22 januari 2015
19:30-21:30 uur
muziek Lezing ‘Charles Prosper Wolf Schoemaker’ – Jan van Dullemen
CODA Auditorium | € 7,50

 

Tropical modernity

Tropical modernity

Jan van Dullemen is kunsthistoricus en promoveerde bij prof. Koen Ottenheym en dr. Rob Dettingmeyer op. Op zoek naar de tropenstijl, leven en werk van prof. Charles Wolff Schoemaker.

In zijn lezing zal Van Dullemen uitgebreid aandacht schenken aan Wolff Schoemaker die een flamboyante figuur in de Nederlands-Indische samenleving was. Na afloop van zijn lezing zal Van Dullemen zijn boek Tropical modernity: life and work of C.P. Wolff Schoemaker signeren; dit boek is te koop in de winkel van CODA Museum.

 

Kaarten voor deze lezing zijn te verkrijgen bij de kassa van CODA Museum.v


zo 25 januari 2015
14:00-16:00 uur
muziek Workshop ‘Poleng’ – Edith Bons
ACEC | € 10,00

 

“De symboliek van de tegenstelling Indonesië versus Nederland; moederland versus vaderland.”

Het Poleng-motief bestaat uit zwarte en witte vlakken en wordt toegepast in heilige doeken voor de vele ceremonies die het Hindoeïstische eiland Bali rijk is. Edith Bons heeft zich het symbool van dit Poleng-motief toegeëigend om hiermee haar Indische identiteit te definiëren: Indonesië versus Nederland, moederland versus vaderland. Deze tegenstellingen lopen in de vorm van het Poleng-motief als een rode draad door de workshop en komen vooral tot uiting in de materiaalkeuze van de deelnemers.

 

Voor deze workshop zijn 15 plaatsen beschikbaar en kunt u een e-mail sturen aan gerrit@steenbergen.cc of bellen met Sandra Kneefel 06 51886726.


Poleng

Poleng


 

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn