Stichting Indisch Erfgoed organiseert met medewerking van boekhandel Nawijn & Polak op zondag 8 maart 2015 een middag met Reggie Baay over zijn boek ‘Daar werd wat gruwelijks verricht: slavernij in Nederlands-Indië’.

De boekpresentatie wordt opgeluisterd met de poëtische dansvertelling ‘Tanpa Wajah’ van choreografe Aafke de Jong, gedanst door Rahmida Dewi Patmawati.

 

Reggie Baay

Reggie Baay

ISBN 978-90-253-0470-6

Reggie Baay beschrijft in zijn boek de geschiedenis van de slavernij in Nederlands-Indië vanaf de beginjaren van de VOC tot de opheffing van de slavernij ervan op 1 januari 1860.

Dit jaar is het dus 155 jaar geleden dat de slavernij in Nederlands-Indië werd opgeheven. Met zijn boek toont Reggie Baay aan dat niet alleen in Suriname en de Caraïben slavernij bestond. Deze slavernij in de West werd pas 1 juli 1863 opgeheven. Het is voor het eerst dat deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van Nederlands-Indië in boekvorm wordt belicht.

 

Baay gaat in op vragen zoals waarom er geen aandacht is voor de slavenhandel en slavernij in de Oost in het onderwijs in tegenstelling tot de West.

 

Tanpa Wajah

Tanpa Wajah
Foto: Jonas de Witte

J.A. Meesen (ca. 1876): Slavin uit Noord Sumatra

Tanpa Wajah / Without a Face

Deze middag is er ook een première: ‘Tanpa Wajah / Without A Face’ is een poëtische dansvertelling over ongelijkheid, depersonificatie en slavernij in Nederlands-Indië, toen en overal ter wereld nu.

De choreografie en het beeld is van Aafke de Jong en de dans wordt uitgevoerd door Rahmida Dewi Patmawati.

Boudewijn Scholten is verant­woordelijk voor het spel, Remona Poortman voor het kostuum en Onno de Ronde voor het decor.

 

De middag wordt muzikaal omlijst door CC Riders.

 

U bent welkom in Art Café Sam-Sam, Van Kinsbergenstraat 17, 7311 BL Apeldoorn.

De zaal is open vanaf 15:00 uur, het programma begint om 15:30 uur.


 

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn