Het elfde themazondagen-seizoen 2017 wijkt af van de vorige tien jaar. Vanwege wijzigingen van organisatorische aard zijn drie, in plaats van vier themazondagen gepland.

Het overkoepelende thema is “Indië, in en om het huis”.

 

Indische woning in Kediri

Indische woning in Kediri

Op zondag 22 januari 2017 staat de omgeving van het huis centraal.
In de loop van de achttiende eeuw was het ongezond in de Bataviase kota. De inwoners die het zich konden permitteren, lieten buiten de stadsmuren huizen bouwen en tuinen aanleggen. Dat werden thuynen genoemd. Ze deden niet onder voor de vaderlandse buitenplaatsen. Ook niet voor bijvoorbeeld het bij Arnhem gelegen Kasteel Rosendael.
De tuinen gaven de geordende natuur weer die contrasteerde met de natuur van de Bataviase Ommelanden. Omdat men meer wilde weten over het specifieke karakter van de Indische natuur, legde de Nederlander van Pruisische afkomst Caspar Georg Carl Reinwardt (1773-1854) op verzoek van de Nederlandse regering een botanische tuin aan. Deze ’s Lands Plantentuin in Buitenzorg is tegenwoordig meer bekend als Kebun Raya Bogor.
Sprekers zijn Teun van Heijningen, Leo den Dulk, Jorien Jas en Adrienne Zuiderweg.

 

Op zondag 19 februari 2017 staat het huis zelf centraal. In vogelvlucht wordt een impressie gegeven van Indische architectuur vanaf 1600 tot 1960. Één architect krijgt bijzondere aandacht namelijk Charles Schoemaker. Er worden inkijkjes in de Indische huizen gegeven, waarbij aandacht is voor de inrichting van het huis en de kunstverzamelingen van de eigenaren.
Sprekers zijn Cor Passchier, Jan van Dullemen, Rugier Timmer en Caroline Drieënhuizen.

 

Op zondag 23 april 2017 worden in samenwerking met Eye Filmmuseum onbekende en bekende films en foto’s vertoond over Indische woningen en tuinen.

 

Tijd en plaats
Tijd en plaats zijn ongewijzigd. Wij ontvangen u op elke themazondag vanaf 10:00 uur in het Reünie- en Congrescentrum Kumpulan op het Landgoed Bronbeek. De zaal is open vanaf 10:30 uur, de lezingen beginnen 11:00 uur en we sluiten af om 15:00 uur. U kunt vrij parkeren op het landgoed. Honden zijn niet toegestaan.

 

Inschrijven
Een dagprogramma kost € 27,50 p.p. inclusief koffie of thee met spekkoek, Indisch buffet en een consumptie. Er is geen kaartverkoop ter plaatse.
Let op! De wijze van inschrijven is gewijzigd: u kunt zich voor elk afzonderlijk programma uitsluitend inschrijven via kumpulan.nl/themazondagen. Hier kunt u de onderwerpen bekijken en kaarten bestellen via de aan de website gekoppelde webshop. Na betaling kunt u uw kaart(en) printen. Per programma zijn maximaal 250 plaatsen beschikbaar.

 

Contactpersoon
Mevrouw Geertje Besselink, bestuurslid van de Stichting Vrienden van Bronbeek, heeft zich bereid verklaard om op te treden als contactpersoon voor de themazondagen. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u zich tot haar wenden via geertjebesselink@gmail.com of 06 235 26 170.

 

sie-skb-ktomm

De themazondagen worden georganiseerd door een samenwerkingsverband van
de Stichting Indisch Erfgoed, Museum Bronbeek en de Stichting Klein Bronbeek.

 


 

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn