Op zondag 22 januari 2017 wordt, in de Kumpulan Bronbeek te Arnhem, het onderwerp ‘Indië, in het om het huis – deel 1’ behandeld op de eerste themazondag van het 11e seizoen.

In dit eerste deel geeft een viertal sprekers een lezing over de tuinen van Indische huizen en buitenplaatsen.

 

Indische tuin

Foto: Rugier Timmer
Uit: Esther Wils, Wonen in Indië (2000)

In de loop van de achttiende eeuw was het ongezond in de Bataviase kota. De inwoners die het zich konden permitteren, lieten buiten de stadsmuren huizen bouwen en tuinen aanleggen. Dat werden thuynen genoemd. Ze deden niet onder voor de vaderlandse buitenplaatsen. Ook niet voor bijvoorbeeld het bij Arnhem gelegen Kasteel Rosendael.

 

De tuinen gaven de geordende natuur weer die contrasteerde met de natuur van de Bataviase Ommelanden. Omdat men meer wilde weten over het specifieke karakter van de Indische natuur, legde de Nederlander van Pruisische afkomst Caspar Georg Carl Reinwardt (1773-1854) op verzoek van de Nederlandse regering een botanische tuin aan. Deze ’s Landsplantentuin in Buitenzorg is tegenwoordig meer bekend als Kebun Raya Bogor.

 

Sprekers

Teun van Heiningen, Leo den Dulk, Jorien Jas en Adrienne Zuiderweg

 

Inschrijving

Een dagprogramma kost € 27,50 p.p. inclusief koffie of thee met spekkoek, Indisch buffet en een consumptie. Er is geen kaartverkoop ter plaatse.

 

De wijze van inschrijven is gewijzigd: u kunt nu online kaarten bestellen

U kunt zich voor elk afzonderlijk programma uitsluitend inschrijven via kumpulan.nl/themazondagen. U kunt hier de onderwerpen bekijken en kaarten bestellen via de aan de website gekoppelde webshop. Na betaling kunt u uw kaart(en) printen. Per programma zijn maximaal 250 plaatsen beschikbaar.

 

Locatie en bereikbaarheid

De themazondag vindt plaats in het reünie- en congrescentrum Kumpulan, Landgoed Bronbeek, Velperweg, 147 6824 MB Arnhem.

Ontvangst is vanaf 10.00 uur, zaal open 10.30 uur.

Het programma duurt van 11.00 uur tot 15.00 uur, inclusief pauze met het Indisch lunchbuffet.

Vrij parkeren op eigen terrein. Honden zijn niet toegestaan.

Openbaar vervoer: bus 1 vanaf station Arnhem CS richting Velp, halte Bronbeek.

 

Contactpersoon

Mevrouw Geertje Besselink, bestuurslid van de Stichting Vrienden van Bronbeek, heeft zich bereid verklaard om op te treden als contactpersoon voor de themazondagen. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u zich tot haar wenden via e-mail geertjebesselink@gmail.com of telefoon 06-23526170.

 

sie-skb-ktomm

De themazondagen worden georganiseerd door een samenwerkingsverband van
de Stichting Indisch Erfgoed, Museum Bronbeek en de Stichting Klein Bronbeek.


 

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn