Op de begraafplaats aan de Soerenseweg in Apeldoorn staat het Indië-monument. Sinds 2012 organiseert Stichting Indisch Erfgoed daar de jaarlijkse herdenking van de gevallen Apeldoorners in Nederlands-Indië, Indonesië, Nieuw Guinea en Korea.
De herdenking vindt jaarlijks plaats op de tweede zaterdag in september en wordt ondersteund door de Gemeente Apeldoorn, de Koninklijke Marechaussee te Apeldoorn, Stichting 4 en 5 mei, het Indisch Herinneringscentrum en de Heuvellaanschool.

 

Herdenking Apeldoornse gevallenen (2016)

Herdenking Apeldoornse gevallenen (2016)

Inleiding

Het Indië-monument, ook wel Korea-monument genoemd, werd in 1998 op de begraafplaats aan de Soerenseweg in Apeldoorn opgericht ter nagedachtenis aan 38 militairen; allen ingezetenen van Apeldoorn. Zij lieten het leven kort na de Tweede Wereldoorlog (1945-1950) in Korea (1951-1955) en in Nederlands Nieuw-Guinea (1960-1962). Dit monument, door de Gemeente Apeldoorn opgericht, staat op een centrale plaats, direct achter de ingang van de begraafplaats.

 

Het monument werd door belangstellenden en familie bezocht en op bijzondere dagen werden er bloemen neergelegd. De belangstelling had echter een bescheiden karakter. Eind 1999 kwam een kleine groep Indië- en Korea-veteranen bij elkaar om het feit te herdenken dat het in 2001 vijftig jaar geleden was dat een in Apeldoorn bevestigde jonge predikant, ds H.J. Timens (Apeldoorn, 1920) als geliefde parachutistendominee te Hoengsong (Korea) sneuvelde. Dit gebeurde tijdens een overval van Chinezen en Noord-Koreanen op een commandopost van het Nederlands detachement, waar onder andere ds Timens destijds vertoefde. Naast het Indië-monument zou er een gedenksteen moeten komen voor deze bijzondere persoon.

 

Er werd een commissie samengesteld, bestaande uit enkele burgers en veteranen, die fondsen zou werven voor een gedenksteen ter nagedachtenis aan ds Timens. Deze gedenksteen zou naast het bestaande monument worden onthuld.

 

Gedenksteen van Ds Herbert J. Timens (1920-1951)

Gedenksteen van Ds Herbert J. Timens (1920-1951)

Herdenking

Op 3 november 2001 werd de gedenksteen onthuld door mevrouw H.M.J. Hansma (vroegere buurmeisje van ds Timens) en de kleinzoon van ds Berkel, door Timens in 1950 bevestigd in de Grote Kerk in Apeldoorn. Na deze plechtigheid werd besloten ieder jaar in de maand september een plechtige herdenking te houden bij het monument en de gedenksteen.

 

De eerste jaren werden de herdenkingen georganiseerd door het eerder genoemde comité en vervolgens door een groep jongere Indië- en Nieuw-Guinea veteranen. Maar ook deze groep verouderde en werd in 2012 opgevolgd door leden van de Stichting Indisch Erfgoed.

 

Kinderen van de Heuvellaanschool te Apeldoorn

Kinderen van de Heuvellaanschool te Apeldoorn

Steun

Vanaf 2002 werd het monument geadopteerd door de Heuvellaanschool in Apeldoorn. Meisjes en jongens van groep 8 van deze basisschool verzorgen het monument en de gedenksteen. Bij iedere herdenking dragen zij gedichten voor. Voorafgaande aan de herdenking geeft een veteraan op deze school voorlichting over de afgelopen oorlogen. De animo is groot, en ieder jaar is er op deze school een wedstrijd in het maken van gedichten.

 

De winnaars mogen hun gedichten tijdens de herdenking ten gehore brengen.

 

De in de Koning Willem III kazerne te Apeldoorn gelegerde eenheid van de Koninklijke Marechaussee verleent ieder jaar personele steun. De gemeente Apeldoorn zorgt voor de financiële middelen.

 

Vervolg

Door een professionele aanpak en de steun van de gemeente Apeldoorn en Koninklijke Marechaussee is de belangstelling voor deze herdenking toegenomen. Ieder jaar kan men dan ook terugzien op een geslaagd en waardig gebeuren.

 

Rouwkrans van SIE

Tekst: George van Hoogeveen | Foto’s: Jan Mossink

 

Lees meer over de herdenkingen op www.indischerfgoed.nl/category/herdenkingen.

 

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn