Op zaterdag 9 september 2017 worden op de begraafplaats aan de Soerenseweg te Apeldoorn de Apeldoornse militairen herdacht die tijdens de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië en later in Nederlands Nieuw-Guinea en Korea zijn gevallen.
In totaal zijn het 38 jonge mannen, destijds allen ingezetenen van Apeldoorn.

Herdenking Apeldoornse gevallenen 2013

Herdenking Apeldoornse gevallenen in Nederlands-Indië, Nederlands Nieuw-Guinea, Indonesië en Korea

 

Het Indië-monument op de begraafplaats aan de Soerenseweg in Apeldoorn is 19 jaar geleden gerealiseerd dankzij de inspanningen van de heren Oosterhof en Venema uit Apeldoorn. De gedenksteen voor de parachutistendominee Herbert Timens (zie ook krantenartikelen hieronder), die in 1951 in Korea sneuvelde, werd bijna 14 jaar geleden op dezelfde locatie geplaatst.

 

De herdenking, die eerder door de veteranen Van der Beek en Heemsbergen werd geleid, wordt vanaf 2013 georganiseerd door de Stichting Indisch Erfgoed te Apeldoorn.

 

Bij deze herdenking zijn, naast civiele en militaire autoriteiten, ook vertegenwoordigers van de veteranen organisaties aanwezig: o.a. de Vereniging Oud Korea Strijders (VOKS), de Bond van Wapenbroeders en de Vereniging van Oud-Militairen Nederlands-Indië (VOMI).

 

De Heuvellaanschool in Apeldoorn heeft beide monumenten geadopteerd. Voorafgaande aan deze plechtigheid verzorgt de Stichting Gastdocenten WO II voorlichting over de strijd in Nederlands-Indië, Indonesië en Nederlands Nieuw-Guinea aan de leerlingen van groep 8. De leerlingen zijn op deze plechtigheid gekleed in speciale T-shirts en laten na de kranslegging witte ballonnen los.
De ceremonie wordt muzikaal ondersteund door de kopergroep van de Koninklijke Stedelijke Harmonie (KSH) uit Apeldoorn.
De plechtigheid begint om 14:00 uur en zal circa een uur duren.

 

Locatie: Begraafplaats Soerenseweg (Soerenseweg 71, 7314 JE Apeldoorn)
Datum: Zaterdag 9 september 2017
Ontvangst: vanaf 13:30 uur
Aanvang: 14:00 uur
Einde: 15:00 uur

 

Uit: Het Nieuws/Algemeen Dagblad, 15-2-1951

Uit: Het Nieuws/Algemeen Dagblad, 15-2-1951

Uit: Het nieuwsblad voor Sumatra, 21-2-1951

Uit: Het nieuwsblad voor Sumatra, 21-2-1951

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn