Tijdens de landelijke Open Monumentendagen – dit jaar op zaterdag 9 en zondag 10 september – zijn ook in Apeldoorn (e.o.) verschillende monumenten te bezoeken. Het thema is “Boeren, burgers & buitenlui”. Stichting Indisch Erfgoed participeert onder meer met een fraaie tentoonstelling en films in Rumah Saya op 9-10 september en een lezing tijdens de opening in het Theehuis op vrijdag 8 september.

 

Opening met lezing
De opening van de Open Monumentendagen 2017 vindt plaats op vrijdag 8 september (van 17:00 tot 19:00 uur) in het Theehuis van het Stadspark Berg & Bos (J.C. Wilslaan 25, Apeldoorn) dat sinds de heropening in april de status gemeentelijk monument heeft gekregen.
Tijdens deze speciale editie van het Historisch Café geeft SIE-voorzitter Ralph Kneefel een lezing over aan Nederlands-Indië gerelateerde bouwkunst in Apeldoorn e.o.

 

Asselsestraat 337 t/m 341

Asselsestraat 337 t/m 341

Buitenlui
Als gezegd is het thema dit jaar: “Boeren, burgers & buitenlui”. Met de term ‘buitenlui’ werden ooit ‘mensen van buiten de stadsmuren’ bedoeld.
Een categorie ‘buitenlui’ waar dit jaar aandacht voor is, zijn de ruim 300.000 Nederlands-Indische en Molukse repatrianten. Apeldoorn is, na Den Haag, de stad waar de meeste van hen (zo’n 30.000) terecht zijn gekomen. Zij kwamen onder meer terecht in de in 1949 in opdracht van Stichting Pelita gebouwde duplexwoningen aan de Asselsestraat (nrs. 323 t/m 347).

 

Deze woningen zijn weliswaar niet te bezoeken (omdat ze gewoon bewoond zijn), maar wel te zien vanaf de straat. Daarnaast kunt u bij het informatiepunt in het Theehuis (èn bij Rumah Saya) informatie krijgen over deze woningen.

 

Woon- en zorgcentrum Rumah Saya

Woon- en zorgcentrum Rumah Saya

Rumah Saya
Over Rumah Saya gesproken: dit Nederlands-Indische woon- en zorgcentrum is in 1990 gebouwd in opdracht van Stichting Nusantara. Het centrum huisvest maximaal 72 bewoners met Indische, Surinaams-Javaanse of Molukse banden.
De entree, recreatieruimten, eetzaal en meeste kamers zijn in Indische sfeer ingericht. Dat er Indisch gekookt wordt, is vaak te ruiken aan de bekende kruidige geuren.
Rumah Saya (gevestigd aan Klein Hattem 34 in Ugchelen) kan tijdens de Open Monumentendagen worden bezocht.

 

Stichting Indisch Erfgoed presenteert er de foto-expositie “Indië in Apeldoorn” over de repatrianten uit het voormalige Nederlands-Indië, waarbij de gastvrije bewoners graag een toelichting geven bij de getoonde beelden.
Daarnaast worden er films vertoond over de repatriëring en de opvang van Molukkers en Indische Nederlanders.

 

Op zaterdag 9 september is er in Rumah Saya ook een Pasar Ketjil (‘pasar kecil’ = kleine Indische markt), waar u onder meer kunt genieten van Indische hapjes.

 

Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn

Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn

Koninklijke HBS
De Koninklijke Scholengemeenschap aan de Jhr. Mr. G.W. Molleruslaan 42 is door koning Willem III in 1877 opgericht als ‘hoogere burgerschool’. Hoewel de school de door de koning beoogde proeftuin voor ‘boschcultuur’ niet tot stand heeft gebracht (en de opleiding voor het ‘Boschwezen in Indië’ zich in Wageningen vestigde) kende de HBS ook de nodige ‘Indische leerlingen’.
De Koninklijke Scholengemeenschap is op beide dagen te bezoeken van 11:00-17:00 uur.

 

Meer informatie
Informatie over alle activiteiten tijdens de Open Monumentendagen in en rond Apeldoorn treft u aan op de website van het Erfgoedplatform Apeldoorn.

 

Programmaboekje
Het programmaboekje (52 p., PDF) met alle Apeldoornse activiteiten tijdens de Open Monumentendagen 2017 kunt u hier downloaden.

 

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn