De jaarlijkse herdenking van de gevallen Apeldoorners tijdens gevechtshandelingen in Nederlands-Indië, Indonesië, Nieuw-Guinea en Korea vond plaats op zaterdag 9 september 2017 bij de monumenten op de begraafplaats Soerenseweg te Apeldoorn.

Deze herdenking werd bijgewoond door ongeveer 100 bezoekers en deelnemers, waaronder de leerlingen van de Heuvellaanschool en hun ouders.

 

Voor de vierde keer is de herdenking georganiseerd en uitgevoerd door de leden van de stichting Indisch Erfgoed*. De activiteit is naar grote tevredenheid verlopen. In het bijzonder hebben de veteranen – velen vertegenwoordigd in het Veteranen Platform – hun waardering uitgesproken voor de perfecte wijze waarop de herdenking heeft plaatsgevonden.

Grote tevredenheid ook bij de leiding van de Openbare Basisschool Heuvellaan, die het onderhoud van de monumenten verzorgt. De kinderen van groep 8 van de Heuvellaanschool hebben tijdens de herdenking actief meegedaan.

 

Diverse hoogwaardigheidsbekleders – de locoburgemeester van Apeldoorn, de commandant van de Koninklijke Marechaussee, de voorzitter van Stichting Bevrijding ’45 Apeldoorn, de voorzitter van Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA), de voorzitter van de Vereniging Oud Apeldoorn (VOA) – en vele anderen hebben de herdenking bijgewoond.

 

De Heuvellaanschool in Apeldoorn heeft beide monumenten geadopteerd.

 

Voorafgaande aan deze plechtigheid heeft de heer Jan Verstraaten uit Deventer (gastdocent WO II Nederlands-Indië) aan de leerlingen van groep 8 voorlichting gegeven.
De leerlingen droegen gedichten voor en waren voor deze plechtigheid gekleed in speciale T-shirts. Na de kranslegging lieten de achtentwintig scholieren witte ballonnen los.

 

De ceremonie werd muzikaal ondersteund door de kopergroep van de Koninklijke Stedelijke Harmonie (KSH) Apeldoorn.

 

 

* De mede-organisatoren van deze herdenking waren: Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA), Vereniging Oud Apeldoorn (VOA), Gemeente Apeldoorn (mevrouw Suzanne Burgers), Koninklijke Marechaussee Apeldoorn en Openbare Basisschool Heuvellaan. Ondersteuning ook van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

 

Alle foto’s: © Jan Mossink, 2017.

 

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn