Op zondag 21 januari 2018 wordt, in de Kumpulan Bronbeek te Arnhem, met Marjolein van Asdonck, Peter van Dongen, Arnoud Arps en Shelly Lapré het onderwerp ‘Onze vierde generatie, aan de slag’ behandeld op de eerste themazondag van het 12e seizoen.

 

Melroy’s Place – ‘Goed hoor, die derde generatie zo bezig met het behouden van onze cultuur. Maar een handje helpen kan geen kwaad.’ (Moesson 01-02-2005, p. 9)

Na hun aankomst in Nederland, bladerde de eerste generatie Indische Nederlanders door hun vergeelde herinneringen. De meeste Indische-Nederlanders werden na hun komst in Nederland ondergebracht in contractpensions. Een kleine groep vond onderdak bij familie. Het maakte niet uit waar ze woonden. Alle Indische-Nederlanders moesten wennen aan hun nieuwe omgeving. De ene groep koos bewust ervoor op te gaan in de Nederlandse samenleving en paste zich aan de Nederlandse cultuur aan. Ze kozen voor assimilatie. Anderen probeerden zoveel mogelijk hun Indisch identiteit te bewaren en abonneerden zich op Tong Tong van Tjalie Robinson dat zich afficheerde als ‘het enige Indische tijdschrift’. Het werd in 1956 opgericht. De gelijknamige stichting noemde zich ‘De oudste Indische culturele organisatie van Nederland’. Na et overlijden van Tjalie Robinson nam zijn weduwe Lillian Ducelle het hoofdredacteurschap over en doopte Tong Tong om tot Moesson (1978).

 

Deze toenmalige nieuwkomers in de Nederlandse samenleving voedden hun kinderen op vanuit de gedachte dat ze harder moesten werken en beter moesten presteren dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten. De meesten van deze tweede generatie gaven daaraan gehoor.

 

Bij de derde en later de vierde generatie ontstond belangstelling voor die voorbije periode in de Nederlandse koloniale geschiedenis. Ze bezochten de Pasar Malam Besar, de huidige Tong Tong Fair, of de pasars malam in den lande. Ze abonneerden zich Moesson. Ze kookten uit Indische kookboeken of stelden die zelf samen. Ze lazen Nederlands-Indische literatuur. Ze bezochten het land van hun grootouders of ouders. Ze voegden daarmee niet alleen een nieuw genre toe aan de Nederlands-Indische literatuur maar ook aan de Nederlandse literatuur. Ze publiceerden op internet sites over Nederlands-Indië, of interviewden hun grootouders of ouders voor hun examenwerkstukken. Kortom de derde en de vierde generatie liet en laat nog steeds van zich horen!

 

Sprekers

Marjolein van Asdonck, voor de lezers van Moesson bekend als hoofdredacteur, laat zien hoe via haar tijdschrift jonge maar ook oudere Indo’s of Indische Nederlanders hun weg in de Nederlandse samenleving hebben gevonden.

 

Striptekenaar en illustrator Peter van Dongen verstripte het migratieverhaal Familieziek (2002) van Adriaan van Dis. Maar hij deed meer dan dat. Hij paste er niet alleen zijn familiegeschiedenis in, maar belichtte ook omfloerste passages uit van Dis’ Familieziek in zijn stripverhaal.

 

Een beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) stelt Arnoud Arps in staat promotieonderzoek te doen vanuit Indonesisch perspectief naar de periode die zo’n belangrijke rol in de Nederlandse koloniale geschiedenis heeft gespeeld: de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949). Arnoud Arps analyseert voor zijn onderzoek de Indonesische populaire cultuur.

 

Beeldend kunstenaar Shelly Lapré biedt de allerjongste generatie met verschillende teken-, schilder- en eenvoudige grafische technieken speels de mogelijkheid voor kunstuitingen. Shelly Lapré maakte ook naam met verhalen over haar (voor)ouders verbeeld in originele reis- en hutkoffers uit Nederlands-Indië.

 

Inschrijving

Een dagprogramma kost € 28,00 p.p. inclusief koffie of thee met spekkoek, Indisch buffet en een consumptie.

Er is geen kaartverkoop ter plaatse. U kunt zich voor elk afzonderlijk programma uitsluitend inschrijven via kumpulan.nl/themazondagen.

U kunt hier de onderwerpen bekijken en kaarten bestellen via de aan de website gekoppelde webshop. Na betaling kunt u uw kaart(en) printen. Per programma zijn maximaal 250 plaatsen beschikbaar.

 

Locatie en bereikbaarheid

De themazondag vindt plaats in het reünie- en congrescentrum Kumpulan, Landgoed Bronbeek, Velperweg, 147, 6824 MB Arnhem.

Ontvangst is vanaf 10:00 uur, zaal open 10:30 uur.

Het programma duurt van 11:00 uur tot 15:00 uur, inclusief pauze met het Indisch lunchbuffet.

U kunt vrij parkeren op het landgoed. Behoudens geleidehonden, zijn honden niet toegestaan.

Openbaar vervoer: bus 1 vanaf station Arnhem CS richting Velp, halte Bronbeek.

 

Volgende themazondagen

Zondag 18 februari 2018: ‘Nederlands Nieuw-Guinea’

Zondag 18 maart 2018; ‘De Molukken’

 

Contactpersoon

Mevrouw Geertje Besselink, bestuurslid van de Stichting Vrienden van Bronbeek, is uw contactpersoon voor de themazondagen. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u zich tot haar wenden via e-mail geertjebesselink@gmail.com of telefoon 06-20976818.

 

Samenwerkingsverband Stichting Indisch Erfgoed - Stichting Klein Bronbeek

De themazondagen worden georganiseerd door een samenwerkingsverband van
de Stichting Indisch Erfgoed en de Stichting Klein Bronbeek.

 

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn