Op 23 oktober 2019 heeft de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal Hans van Griensven, op de Zwaluwenberg in Hilversum het Mobilisatie-Oorlogskruis postuum uitgereikt aan de nabestaanden van onderluitenant KNIL Carel Kneefel en sergeant-majoor Henri Kneefel. Zij waren de broers van de vader van SIE-voorzitter Ralph Kneefel. Beiden dienden in het KNIL-leger in Nederlands-Indië toen Japan de regio binnenviel.

 

Oom ‘Kai’ Carel Kneefel was in juni 1944 was krijgsgevangen op Java. Hij werd op transport gezet met het Japanse schip Tamahoko Maru 2 op weg naar Nagasaki. Dit hell ship werd door de Amerikanen getorpedeerd, waarbij zijn oom op het leven kwam.

 

Oom ‘Boet’ Henri Kneefel voerde verzet tegen de Japanners op Celebes. Hij werd verraden en opgepakt. Een paar uur ná de overgave van Japan hij op 16 augustus 1945 onthoofd.

 

De dochters van Carel en Henri Kneefel hebben de medailles in ontvangst uit handen genomen van de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht.

Sylvia, de dochter van Carel Kneefel

Peggy en Josephine, de oudste en jongste dochter van Henri Kneefel

Om in aanmerking te komen voor het Mobilisatie-Oorlogskruis, diende Ralph Kneefel een aanvraag in. Hij stelde hiervoor een dik pak papier samen en stuurde dit op naar het ministerie van Defensie.

 

In zijn interview met Omroep Gelderland motiveerde Kneefel zijn inzet voor de broers van zijn vader: “Ik vond dat bijna 75 jaar na de bevrijding ook mijn ooms wel gewaardeerd mochten worden. Ik lees vaak waar mensen in Nederland postuum nog voor onderscheiden worden, maar de oorlog in Nederlands-Indië wordt daarbij vaak vergeten” en vervolgt: “Een belangrijke reden is ook dat wij in 2020 75 jaar bevrijding en vrijheid herdenken en dat zeker voor de volgende generaties van wezenlijk belang is te blijven herdenken en herinneren”.

 

Beluister hieronder het gesprek te horen dat Radio Gelderland had met SIE-voorzitter Ralph Kneefel:

 

 

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn