SIE vertoont in samenwerking met Gigant op zondag 8 december vanaf 13.00 uur de film ‘Ze noemen me baboe’ van Sandra Beerends.

 

In ‘Ze noemen me baboe’, verbeeldt regisseur Sandra Beerends het boeiende levensverhaal van de Javaanse Alima. Op de vlucht voor een gedwongen huwelijk vindt Alima in de jaren veertig werk als baboe (kindermeisje) voor een Nederlandse familie. Ze reist met hen mee naar Nederland, waar ze wordt beïnvloed door Indonesische studenten die dromen over een onafhankelijk Indonesië. Bij terugkomst komt haar Nederlandse familie tijdens de Japanse bezetting in een kamp terecht. Daardoor verliest Alima haar familie, werk en huis.

 

Ze wordt verliefd op onafhankelijkheidsstrijder Riboet en raakt zwanger. Als Riboet na de capitulatie omkomt bij een politionele actie, wil haar familie dat ze ‘eerzaam’ trouwt met haar zwager, maar Alima kiest ervoor om als alleenstaande moeder met haar dochter haar eigen weg te gaan in het onafhankelijke Indonesië.

 

Beerends vertelt Alima’s verhaal met archiefbeelden, geluid, muziek en een vertelstem. Alima praat met haar vroeg overleden moeder, die ze altijd bij haar voelt. Zo horen we van haar verwachtingen, angsten en verlangens. Het verhaal van Alima staat symbool voor de verhalen van de baboes als beroepsgroep. Het toont de ingewikkelde koloniale relatie waarin zij zich als ‘bijna familie’ bevonden. Ze waren de spil van het Nederlandse familieleven in voormalig Nederlands-Indië, maar behoorden nooit echt tot die familie. In de roerige tijd rond de Tweede Wereldoorlog zorgde dat voor heftige dilemma’s en loyaliteitsconflicten.

 

 

Regisseur Sandra Beerends verzorgt voorafgaand aan haar documentaire ‘Ze noemen met Baboe’ een inleiding. Uit meer dan 500 historische films maakte zij deze documentaire die om meerdere redenen bijzonder is. De Indische achtergrond van Sandra heeft hier zeker mee te maken.

 

Foto: Fédérique Vlamings

 

Kaarten voor € 9,50 kunt u bestellen op de website van Gigant in Apeldoorn.

Nieuwsgierig naar ‘Ze noemen me baboe’? Bekijk dan de trailer .

 

Vragen? Vul dan het formulier in. Veel dank!

 

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn