Voor de Themazondagen 2019-2020 hebben de stichtingen Klein Bronbeek, Indisch Erfgoed en Kumpulan in samenwerking met Museum Bronbeek het jaarthema ’75 jaar bevrijding’ gekozen. Op 19 januari 2020 vindt de tweede Themazondag van deze reeks plaats.

Tijdens deze Themazondag staan de herinneringen aan de vijandelijke overheerser centraal. Herinneringen aan hachelijke situaties waarin de ouder, geliefde, familie, vrienden of vriendinnen verkeerden. Het zijn herinneringen van de Indische en Molukse gemeenschap tijdens de Japanse bezetting, de Bersiap en de Dekolonisatieoorlog. De Molukse gemeenschap kreeg te maken met het ingrijpen door het Indonesische leger en de bezetting van Ambon na het uitroepen van de Republik Maluku Selatan (RMS) in 1950. De Indische en Indonesische gemeenschap had zich in Nederland verzet tegen de Duitse bezetter.

 

Programma

10.00 – 11.00     Ontvangst met koffie of thee en spekkoek

11.00 – 11.05     Opening door dagvoorzitter Adrienne Zuiderweg

11.05 – 11.35    Herman Keppy: Zijn jullie kerels of lafaards?

11.35 – 12.05     Herman Spinhof: Vertrapte illusies. Verborgen oorlogsherinneringen van Molukkers

12.05 – 14.00    pauze met Indisch lunchbuffet

14.00 – 14.30    Louis Zweers: Waar is de buit? Kunstroof in Indië 1942-1957

14.30 – 15.00     Anneloes Timmerije en Charles den Tex: Het vergeten verhaal niet vergeten

15.00                Afsluiting door dagvoorzitter Adrienne Zuiderweg

 

Sprekers

Foto Esther Wils

Herman Keppy is journalist en schrijver. Over een periode van zo’n twaalf jaar heeft hij onderzoek gedaan naar de strijd tegen de nazi’s vanuit de Indische en Indonesische gemeenschap in Nederland. Dat resulteerde in lezingen, publicaties en tentoonstellingen en zijn boek Zijn jullie kerels of lafaards? (Den Haag: Uitgeverij West 2019). Van zijn hand verschenen eerder de roman Tussen Ambon en Amsterdam (2004) en de verhalenbundel Pendek (2013).

Samenvatting

Hoe kan je iets herinneren als je er helemaal geen weet van hebt? Al voor de oorlog bestaat er een Indische gemeenschap in Nederland. Zouden er onder hen jongens zijn gemobiliseerd? Ja, natuurlijk. Zouden de mensen uit Indië in Rotterdam op 14 mei 1940 ook zijn gebombardeerd? Ja, natuurlijk. Zou de Indische gemeenschap honger hebben geleden tijdens de Hongerwinter? Ja, natuurlijk. Zouden zij in het verzet hebben gezeten? Ja, natuurlijk. Herman Keppy vertelt aan de hand van zijn boek Zijn jullie kerels of lafaards (2019) de geschiedenis van de Duitse bezetting opnieuw, maar nu ingekleurd, ook letterlijk, door mensen uit Nederlands-Indië.

 

 

Foto Toonen & Wientjens

Herman Spinhof is journalist/schrijver. Hij is co-auteur van De grootste kraak in krantenland (2008), In het spoor van Bernhard (2013) en De Srebrenica dagboeken (2014). Hij publiceerde artikelen in het AD/Rotterdams Dagblad, de Wegener bladen en in De Journalist/Villamedia. Als mediasocioloog was hij jarenlang werkzaam voor verschillende instituten in binnen- en buitenland.

Samenvatting

De herinneringen van Molukkers aan de Tweede Wereldoorlog zijn lange tijd verborgen gebleven, maar niet verdwenen. Het waren niet één maar drie oorlogen in acht jaar tijd achter elkaar: de Japanse bezetting (1942-1945) gevolgd door de merdeka/bersiap-tijd (de ‘politionele acties’). Tot slot het militaire ingrijpen door het Indonesische leger en de bezetting van Ambon na het uitroepen van de onafhankelijke Molukse republiek RMS in 1950. Bij de repartiering was er voor hun oorlogsverleden geen gehoor. Vrijwel niemand was geïnteresseerd, want Nederland had haar eigen oorlogsverleden met de nazi’s. In het boek Vertrapte illusies, krijgen de oorlogsherinneringen van Molukkers de ruimte.

 

 

Foto Jan Mossink

Louis Zweers is kunsthistoricus en voormalig universitair docent aan de masteropleiding Media en Journalistiek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij stelde meer dan twintig boeken en veel exposities samen over fotografie en geschiedenis, in het bijzonder over Nederlands-Indië/Indonesië. Gepromoveerd op de studie: De gecensureerde oorlog. Militairen versus media in Nederlands-Indië 1945-1949 (Zutphen: Walburg Pers 2013). Zijn laatste publicatie Koloniale oorlog (i.s.m. NIOD historici Kok en Somers, 2015) haalde onlangs een derde druk

 

Samenvatting

In het najaar van 2020 zal zijn boek verschijnen over de geroofde en verdwenen kunstwerken en de vernietiging van cultuurschatten tijdens de Japanse bezetting, de bersiap en de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. In deze publicatie ligt de nadruk op de confiscatie van cultuurgoederen uit Nederlands-Indische musea, wetenschappelijke instellingen, bibliotheken, archieven en particuliere verzamelingen. Tevens is er aandacht voor de restitutie van kunstwerken en kunstvoorwerpen aan de hand van archiefonderzoek in binnen- en buitenland, digitaal research, gesprekken met kunstexperts en verzamelaars, nazaten van Nederlands-Indische en Europese kunstenaars en museumdirecteuren.

 

Foto Esther Hessing

Charles den Tex debuteerde in 1995 met Dump. Sindsdien schreef hij zestien thrillers. Drie keer won hij de Gouden Strop, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek: in 2002 met Schijn van kans, in 2006 met De macht van meneer Miller en in 2008 met CEL. In 2019 verscheen zijn meest recente boek: Verloren vrouwktochten van Guus Hagers en Ros van Loggem naar hun geliefden.

Anneloes Timmerije is oud-journaliste en schrijfster van non-fictie, korte verhalen en (historische) romans, waaronder Indisch zwijgen, Zwartzuur en Slaapwandelen bij daglicht. In 2019 verscheen De mannen van Maria, een historische roman over het leven van Maria van Aelst die in 1625 voor de Volksplanting naar Batavia werd verscheept.

Charles den Tex en Anneloes Timmerije schreven samen Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd (2014).

Samenvatting

Guus en Lienke Hagers zijn geboren in Nederlands-Indië. Zij is onderwijzeres, hij vlieger. We maken begin februari 1942 kennis met ze. In Europa is de Tweede Wereldoorlog al aan de gang, Japan rukt op maar is nog niet aangekomen in Indië. Guus gaat naar Australië, bommenwerpers halen. Lienke blijft. Het is een afscheid voor twee weken, denken ze. Als Java valt kan zij niet meer weg en hij kan niet meer terug. Na het schrijven van hun gezamenlijk boek bleek dat verhalen als deze nog lang niet vergeten zijn. Ze vertellen over het ontstaan van het boek, de vele reacties en ze laten prachtige, historische beelden zien.

 

Dagvoorzitter

Foto Niek Ravensbergen

Adrienne Zuiderweg publiceert over Nederlands-Indië en (post)koloniale literatuur vanaf de VOC tot heden. Ze werkt aan een bloemlezing over gedichten door het personeel in VOC-dienst geschreven en een Nederlands-Indische literatuurgeschiedschrijving. Ze organiseert culturele en literaire bijeenkomsten over Indië/Indonesië en de Molukse gemeenschap in Nederland. Ze is secretaris van de Stichting Indisch Erfgoed en is verbonden aan het Erfgoed Platform Apeldoorn waarvoor ze over Apeldoorns en Indisch erfgoed publiceert

 

 

 

 

 

 

Gerd Arntz (1900-1988), Isotype,
Gemeentemuseum Den Haag A0134H

 

Plaats en tijd

De Themazondag ’Herinneren’ vindt van 11.00 uur tot 15.00 uur plaats in het Reünie- en Congrescentrum Kumpulan op het Landgoed Bronbeek, Velperweg 147, 6824 MB Arnhem (n.b. navigatie: Velperweg 153).

Ontvangst vanaf 10.00 uur, de zaal is open vanaf 10.30 uur.

 

Download het programma

Dagprogramma 19-01-2020 ‘Herinneren’

 

Toegang

 • De toegangsprijs voor 1 dagprogramma is € 29,50 p.p. inclusief koffie of thee met spekkoek, Indisch buffet en een consumptie.
 • De entreebewijzen zijn te bestellen via tab Themazondagen op de website van Reünie en Congrescentrum Kumpulan.
 • Er zijn 250 plaatsen beschikbaar.
 • Vrij parkeren op eigen terrein.
 • Honden zijn niet toegestaan.

 

Informatie

Deze Themazondag is de tweede in een reeks van vier Themazondagen met het jaarthema ’75 jaar bevrijding’. De andere Themazondagen zijn:

 

 • 23 februari 2020 ‘Vooruitkijken’
 • Sprekers: Hans Goedkoop, Simone Berger, Theo Vleugels en Hanneke Coolen-Colsters.
 • Dagvoorzitter is Hans van den Akker, conservator Museum Bronbeek.

 

 • 22 maart 2020 ‘Wederopbouw en zorg’
 • Sprekers: Magda Wallenburg, Monique van Bruggen-Rufi, Betina Mitima-Verloop en Alec Holsbergen.
 • Dagvoorzitter is Ralph Kneefel, voorzitter Stichting Indisch Erfgoed.

Meer weten?

Mail naar info@indischerfgoed.nl

Reply dit bericht of vul het contactformulier op de website van Indisch Erfgoed Apeldoorn in.

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn