Voor de Themazondagen 2019-2020 hebben de stichtingen Klein Bronbeek, Indisch Erfgoed en Kumpulan in samenwerking met Museum Bronbeek het jaarthema ’75 jaar bevrijding’ gekozen. Op 23 februari 2020 vindt de derde Themazondag van deze reeks plaats.

 

Themazondag 23 februari 2020 ‘Vooruitkijken’

 

De letterlijke betekenis van Herdenken is het levend houden van een herinnering. Maar welke herinneringen van 75 jaar geleden willen we levend houden in de toekomst.

Welke verhalen geven we door aan de volgende generatie? En waarom?

Op deze dag kijken we vooruit naar het herdenken in de toekomst.

 

Programma

10.00 – 11.00    Ontvangst met koffie of thee en spekkoek

11.00 – 11.05    Opening door dagvoorzitter Hans van den Akker

11.05 – 11.35    Theo Vleugels en Hélène Briaire: 75 jaar herdenken en hoe nu verder

11.35 – 12.05    Hanneke Coolen-Colsters: Oost-Indisch Doof

12.05 – 14.00    pauze met Indisch lunchbuffet

14.00 – 14.30    Hans Goedkoop: Mijn opa en Soekarno. Kolonialisme in de familie

14.30 – 15.00    Simone Berger: Indische geschiedenis van toen, nu in de klas

15.00                 Afsluiting door dagvoorzitter Hans van den Akker

 

 

Sprekers

Foto: Rob Gieling fotografie

Foto: Rob Gieling fotografie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Theo Vleugels, generaal-majoor b.d. en algemeen directeur van de Oorlogsgravenstichting, was bijna veertig jaar werkzaam bij de Koninklijke Landmacht als onder andere commandant van de Nederlandse Defensie Academie, en uitgezonden op missies naar Afghanistan, Bosnië en Libanon).

Hélène Briaire, historica en manager publiek & educatie van de Oorlogsgravenstichting, studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden en was daarna als communicatiespecialist werkzaam bij onder andere Getronics en Schiphol Group. Bij de Oorlogsgravenstichting is zij verantwoordelijk voor de communicatie, educatie en necrologie.

 

Samenvatting

De Oorlogsgravenstichting is in 1946 opgericht voor de inrichting en onderhoud van de graven van de Nederlandse oorlogsslachtoffers waar ook ter wereld, de zorg voor de nabestaanden en het in ere houden van de nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. In de afgelopen bijna 75 jaar is deze rol veranderd. De kijk op de oorlog is veranderd en de herinnering wordt langzaam geschiedenis. De rol van het herdenken verandert mee en is steeds meer gericht op het betrekken van de nieuwe generaties, het vertellen van de verhalen vanuit een breder perspectief. Wij nemen u graag mee langs de ontdekkingsreis van het nieuwe herdenken.

 

Foto: Nol Havens

 

Hanneke Coolen-Colsters is nu vijf jaar bezig met haar zoektocht en project ‘Oost-Indisch Doof’. Ze is eindeloos nieuwsgierig en gaat zonder oordelen de taboes voorbij.

Van huis uit is ze musicus (saxofoniste) en is vaak op Bronbeek te vinden.

 

Samenvatting

Tijdens deze lezing vertelt Hanneke over haar zoektocht naar de lege bladzijdes in het dagboek van haar opa. Haar opa is als dienstplichtig soldaat naar Nederlands-Indië geweest. Hij hield een dagboek bij vanaf de inscheping in Amsterdam en een paar dagen voor de Tweede Politionele actie stopt haar opa met het schrijven in zijn dagboek. Aangezien haar opa is overleden voordat Hanneke werd geboren, gaat ze nu op zoek naar zijn verhaal. Ze probeert verbindingen te maken met de latere generaties en het verhaal ook te belichten vanuit Indonesië. Het verleden is dichterbij dan je denkt.

 

 

Foto: Desiré van den Berg

 

Hans Goedkoop is historicus. Hij promoveerde op de biografie Geluk. Het leven van Herman Heijermans (1996) en publiceerde Een verhaal dat het leven moet veranderen (2004), De laatste man. Een herinnering (2013) over een officier van het KNIL die toevallig ook zijn opa was, en Iedereen was er. Feest voor Renate Rubinstein (2016). Hij werkt intussen aan een volledige biografie van Renate Rubinstein.

Hij presenteerde het historische televisieprogramma Andere tijden van VPRO en NTR (2000-eind 2019). Voor dezelfde omroepen presenteerde hij de televisieseries: De Gouden Eeuw en met Kees Zandvliet het gelijknamige boek (2013), De ijzeren eeuw en met Kees Zandvliet het begeleidend boek (2015), Goede Hoop (2017), 80 jaar oorlog (2018), en Een bezeten wereld (2019). In voorbereiding is een serie over de dekolonisatie van Nederlands-Indië (gepland najaar 2021).

Samenvatting

Als voorschot op de serie over de dekolonisatie van Nederlands-Indië, met een hoofdrol voor zijn opa: Rein van Langen, commandant van de centrale operaties in de beide politionele acties, vertelt Goedkoop wat voor hem de inzet is van het project – en van de komende discussies over Indisch erfgoed sowieso. Zoals veel erven uit een Indische familie is hij vragen over zijn geschiedenis gaan stellen die de band met zijn voorouders hebben versterkt. Maar als we ons opnieuw met onze voorouders verbinden, wat te doen met het kolonialisme dat zij voorstonden? Willen we ons daar ook mee verbinden?

 

 

 

In 2016 bracht Simone Berger Istori Kita. Jouw familiegeschiedenis uit, een geïllustreerde leidraad om met elkaar de familiegeschiedenis te bespreken én vast te leggen. In 2019 verscheen De lange reis van de Poesaka. Indische tastbare herinneringen van ooggetuigen of hun nazaten. Dit jaar krijgen in het kader van 75 jaar Vrijheid alle middelbare scholieren in Zuid-Holland dit boek als jubileumboek plus het lespakket over de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië. Simone Berger verzorgt interactieve lezingen en workshops in samenwerking met o.a. het IHC, Stichting Pelita en Stichting Tong Tong.

 

Samenvatting

In de 2019 en 2020 herdenken wij 75 jaar vrijheid. De derde generatie die in de naoorlogse jaren in Nederland is opgegroeid geeft een nieuwe vorm aan het doorgeven van de Indische (familie)geschiedenis en de impact van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië. Om deze geschiedenis te borgen in het collectief geheugen is het van belang dat middelbare scholieren en docenten geschiedenis over aanvullend lesmateriaal beschikken. Met een subsidie van de provincie Zuid-Holland in het kader van 75 jaar vrijheid ontwikkelt Simone Berger een lespakket. Door de kracht van persoonlijke verhalen krijgt het Indisch verleden een gezicht.

 

 

Dagvoorzitter

 

Hans van den Akker studeerde maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit. Hij was geschiedenisdocent en werkte als reisbegeleider in Indonesië. Hij is tentoonstellingsmaker en conservator van museum Bronbeek. Hij is gespecialiseerd in de materiële militaire cultuur van Nederlands-Indië en Indonesië 1945-1950 maar wil vooral verhalen van mensen met u delen.

 

 

 

 

 

Download het programma

Dagprogramma 23-02-2020 ‘Vooruitkijken’

 

Plaats en tijd

De Themazondag ‘Vooruitkijken’ vindt van 11.00 uur tot 15.00 uur plaats in het Reünie- en Congrescentrum Kumpulan op het Landgoed Bronbeek, Velperweg 147, 6824 MB Arnhem (n.b. navigatie: Velperweg 153).

Ontvangst vanaf 10.00 uur, de zaal is open vanaf 10.30 uur.

 

Toegang

  • De toegangsprijs voor 1 dagprogramma is € 29,50 p.p. inclusief koffie of thee met spekkoek, Indisch buffet en een consumptie.
  • De entreebewijzen zijn te bestellen via tab Themazondagen op de website van Reünie en Congrescentrum Kumpulan.
  • Er zijn 250 plaatsen beschikbaar.
  • Vrij parkeren op eigen terrein.
  • Honden zijn niet toegestaan.

 

Informatie

Deze Themazondag is de derde in een reeks van vier Themazondagen met het jaarthema ’75 jaar bevrijding’.

De laatste Themazondag is 22 maart 2020 ‘Wederopbouw en zorg’.

Sprekers: Betina Mitima-Verloop, Magda Wallenburg, Monique van Bruggen-Rufi en Alex Holsbergen.

Dagvoorzitter: Ralph Kneefel, voorzitter Stichting Indisch Erfgoed.

 

Seizoen 2020-2021

Graag attenderen wij u op de data voor het volgende seizoen:

  • 15 november 2020
  • 24 januari 2021
  • 21 februari 2021
  • 21 maart 2021

 

Uw ideeën voor nieuwe onderwerpen worden zoals altijd zeer gewaardeerd. U kunt die vermelden op het formulier Publieksonderzoek dat met het programma op uw stoel ligt. Of mailen.

 

Meer weten?

Reply dit bericht of vul het contactformulier op de website van Indisch Erfgoed Apeldoorn in.

of mail naar info@indischerfgoed.nl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn