Aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw kent Nederland diverse grote bouwmeesters in de architectuur.

 

Hoewel hun stijlen sterk uiteenlopen, zijn ze min of meer met elkaar verbonden. Inspirator is Pierre Cuypers, die tussen 1876 en 1889 het Rijksmuseumgebouw en het Centraal Station in Amsterdam heeft ontworpen. In zijn kerkontwerpen maakte hij de neogotiek groot en in de beide hierboven genoemde monumentale panden in Amsterdam mixte hij eveneens gotiek en renaissance tot een nieuwe eclectische stijl. Hoewel door sommigen in die tijd verguisd, beïnvloedde hij ook zijn leerlingen en tijdgenoten als Karel de Bazel en H.P. Berlage. Als reactie op het rationele werk van Berlage ontstaat de expressionistische stijl van de Amsterdamse School met Michel de Klerk als belangrijkste architect. Ook de internationale stromingen van Arts & Crafts, art deco en art nouveau komen hier om de hoek kijken.

 

Tijdens een vierdaags reisje in en rondom Amsterdam begeven we ons in de voetsporen van deze Hollandse bouwmeesters. We zien arbeiderscomplex Het Schip van De Klerk en de Beurs van Berlage, het voormalige Scheepvaarthuis – nu Grand Hotel Amrâth – en het Raadhuis van Hilversum van de hand van Dudok. We besteden aandacht aan de sociale woningbouw aan het begin van de twintigste eeuw en nemen waar mogelijk een kijkje achter de voordeur bij stijlvolle interieurs. De reisleider vertelt ondertussen over de cultuurhistorische achtergrond van deze periode. We eindigen onze rondgang in stijl in de door Cuypers ontworpen koninklijke wachtkamers van het Amsterdams Centraal Station.

Deze reis zal worden geleid door historicus drs. Frederik Erens van de Stichting Indisch Erfgoed. De rondleidingen in de gebouwen zullen worden verzorgd door de plaatselijke gidsen.

 

Gebouw ‘De Bazel’ voorheen hoofdgebouw Nederlandse Handelmaatschappij

 

De architectuurrondreis vindt plaats onder auspiciën van Labrys Reizen.

 

Museum Het Schip

 

Reisgegevens

4-daagse touringcarreis van 17 t/m 20 september 2020

Reissom

€ 1365; toeslag eenpersoonskamer: € 256
NB 1 Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.
NB 2 De eenpersoonskamers zijn tweepersoonskamers voor alleengebruik.

Inclusief

Vervoer per comfortabele touringcar volgens programma, bagagevervoer dag 1, verblijf op basis van volpension, 4x koffie (waarvan 2x met gebak), reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

Drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 10 / maximum: 19

Meer informatie

Elianne Visser MA, Labrys Reizen

 

bronvermelding foto’s:

‘De Bazel’: foto Doriann Kransberg, collectie Stadsarchief Amsterdam nr. 010122033108

Museum Het Schip: foto Martin Alberts, collectie Stadsarchief Amsterdam nr. 010122049104

 

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn