Vanaf 27 september tot en met 31 oktober vindt het Erfgoedfestival plaats. Inmiddels voor de zesde keer. Het thema van het Erfgoedfestival is Oost/West, dat tevens het thema van de Maand van de Geschiedenis is. Het programma van het Erfgoedfestival bestaat uit bijdragen van kunstenaars, young artists in residence en aanhakers. De kunstenaars verbleven op bijzondere Gelderse erfgoedlocaties. De aanhakers schreven verhalen over hun specifieke erfgoed. De Stichting Indisch Erfgoed is met haar bijdrage over mevrouw Anne Pierson-Vos een van de aanhakers.

 

Het betreffen de herinneringen van mevrouw Anne Pierson-Vos tijdens de dekolonisatieperiode toen ze in Batavia de secretaresse van luitenant gouverneur-generaal Huibert van Mook was. SIE is zeer verheugd dat mevrouw Anne Pierson-Vos bereid is haar herinneringen over de periode mei 1946 tot en met mei 1947 met Jelle van der Graaf en Elmar van Ree van Erfgoed Gelderland te delen. Ze gaan over de aanloop naar en de onderhandelingen zelf in Linggadjati (Midden-Java). Ook haar persoonlijke herinneringen aan haar tijd in Indië komen aan bod.

 

Anne Pierson-Vos heeft in 2008 meegewerkt aan de realisatie van de dvd Sjahrir. Een grondlegger van het onafhankelijke Indonesië.

 

Deze dvd is onderdeel van het Linggadjatiproject van SIE, waarvan ook het boek inggadjati, brug naar de toekomst, door Frederik Erens en Adrienne Zuiderweg, en de Nederlandse en Indonesische panelententoonstelling met de toelichtingsbrochures in het Nederlands, Bahasa Indonesia en Engels, resp. Linggadjati, brug naar de toekomst, Linggarjati, jembatan menuju masa depan en Linggarjati, Bridge to the Future, onderdeel zijn. De Indonesische versie van de panelententoonstelling is geschonken aan het Ministerie van Toerisme en Cultuur voor het museum in Linggarjati.

 

Deze zomer heeft Anne Pierson-Vos haar respectabele 100ste verjaardag gevierd. Ze is een trouwe bezoeker aan de Themazondagen op Bronbeek.

 

Haar interview is te lezen op de website van het Erfgoedfestival

 

 

Foto’s privé collectie Anne Pierson-Vos

 

 

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn