Twee documentaires: ‘De toekomst van ons verleden’ en ‘Tussen Adat en Integratie, wie ben je om te zeggen dat ik Moluks ben’

 

De documentaire De toekomst van ons verleden van Anak muda (Bovensmilde) gaat over de jaarlijkse herdenking van 11 juni bij het monument Lawa Mena Hau Lala. Deze herdenking moet voor de volgende generaties een stimulans, inspiratiebron zijn om zich net als de gevallen actievoerders af te vragen ‘wat kan ik voor mijn land betekenen’ en ‘wat kan ik voor waarde zijn voor mijn volk op de Molukken’. Want dat is de boodschap die de gevallenen de volgende generaties willen nalaten: Lawa Mena Hau Lala: ‘wij hebben ons leven opgeofferd opdat jullie door kunnen gaan’. Gebruik je kennis en mogelijkheden om een constructieve bijdrage te leveren aan de strijd die de eerste generatie aan ons hebben nagelaten. En dan pas kunnen wij met gepaste trots zeggen: Maluku itu katong punja… Apa datang dari muka djangan unduré.

 

De documentaire Tussen Adat en Integratie, wie ben je om te zeggen dat ik Moluks ben van Stichting Muhabbat (Wijchen) tracht het verhaal van de Molukkers een gezicht te geven. Drie Molukse families, de families Sabandar, Deelstra-Leuwol en de familie Kapel-Sabandar, vertellen openhartig hoe zij in het dagelijks leven als Molukkers, als gezin, als mens staan. Zij gaan in op de betekenis van de Adat, de Molukse culturele zeden en gewoonten, het geloof, het omgaan met elkaar en welke rol de Molukse identiteit speelt in hun dagelijks leven. Ook aspecten van emancipatie en integratie in de Nederlandse multiculturele samenleving komen in de documentaire ter sprake.

 

still-documentaire-de-toekomst-van-ons-verleden

 

Datum: donderdag 18 augustus 2022

Tijd: 19.30 uur

Locatie: Gigant, Nieuwstraat 377, 7311 BR Apeldoorn

Entree: € 5,00 pp; tickets via Gigant

 

De afbeelding is een still uit de documentaire ‘De toekomst van ons verleden’

 

Het volledige programma Moluks & Indisch 2.0 vindt u hier.

 

Natuurlijk kunt u donderdag ook de reizende tentoonstelling ‘In twee werelden: 70 jaar Molukkers in Nederland’ bij CODA Apeldoorn bezoeken.

Locatie: zijgevel CODA Museum, Roggestraat, voor de ingang van Parkeergarage Museum

Open: 13.00 tot 16.00 uur

De tentoonstelling is van 11 t/m 28 augustus te bezichtigen, alleen op do, vr, za, zo.

 

#moluksenindisch20 #toekomstvanonsverleden #anakmuda #lawamenahaulala #tussenadatenintegratie #intweewereldenzeventigjaarmolukkersinnederland #gigantapeldoorn #codaapeldoorn

 

ls u vragen heeft, kunt u het contactformulieren invullen en opsturen. Alvast veel dank.

 

 

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn