Titel: Saudara Bersaudara: Molukse identiteit in processen van cultuurverandering

 

Samenvatting: In zijn lezing gaat dr. Elias Rinsampessy in op de ontwikkeling van de Molukse identiteit onder vier generaties Molukkers in Nederland, en hun participatie en emancipatie in de Nederlandse multiculturele samenleving. Hij bespreekt de stelling van de Franse filosoof Descartes ‘Ik denk dus ik besta/dus ik ben’, en past de stelling toe op de ontwikkeling van de Molukse identiteit in de Nederlandse samenleving. Vervolgens legt hij het begrip Saudara Bersaudara uit: ‘Ik ben, omdat wij er zijn’. Aan de hand van enkele typologieën schetst hij eerst de verschillende culturele- en sociale- contexten en hun betekenis voor de vier generaties Molukkers, en vervolgens de ontwikkelingen binnen de gemengde huwelijken en gemengde relaties van Molukkers in Nederland. Hij besluit met wat de Molukse identiteit voor de derde en vierde generatie Molukkers betekent bij hun participatie in de Nederlandse multiculturele samenleving.

Elias Rinsampessy is bestuursvoorzitter van de Stichting Muhabbat.

 

foto-elias-rinsampessy

 

Datum: vrijdag 19 augustus 2022

Tijd: 19.30-20.30 uur met een pauze en na afloop discussie

Locatie: ACEC, Roggestraat 44, 7311 CD Apeldoorn

Entree: gratis

 

Het volledige programma Moluks & Indisch 2.0 vindt u hier.

 

Natuurlijk kunt u vrijdag ook de reizende tentoonstelling ‘In twee werelden: 70 jaar Molukkers in Nederland’ bij CODA Apeldoorn bezoeken.

Locatie: zijgevel CODA Museum, Roggestraat, voor de ingang van Parkeergarage Museum

Open: 13.00 tot 16.00 uur

De tentoonstelling is van 11 t/m 28 augustus te bezichtigen, alleen op do, vr, za, zo.

 

Als u vragen heeft, kunt u het contactformulier invullen en opsturen. Alvast bedankt.

 

 

#moluksenindisch20 #stichtingmuhabbat #stichtingindischerfgoed #saudarabersaudara #molukseidentiteit #moluksetweedegeneratie #moluksederdegeneratie #molukseidentiteitinprocessenvancultuurverandering #intweewereldenzeventigjaarmolukkersinnederland #acecapeldoorn #codaapeldoorn

 

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn