Op 19 februari 1863 schonk koning Willem III het landgoed Bronbeek aan de Nederlandse staat op voorwaarde dat het dienst zou doen als tehuis voor militairen van het Nederlands-Indisch leger. Het tehuis is nog altijd een bewoond museum. Maar er is veel veranderd.

Zo biedt Bronbeek nu zorg aan álle veteranen van de Nederlandse krijgsmacht. Bovendien is de kijk op het koloniale verleden sinds de onafhankelijkheid van Indonesië in Nederland verruimd. Tegenwoordig beheert Museum Bronbeek een van de belangrijkste museale collecties over de Nederlandse koloniale militaire geschiedenis. En beschikt het over specialistische kennis. Het museum wordt momenteel grondig vernieuwd. Bronbeek geeft de ruimte voor een meervoudig perspectief op het koloniale erfgoed. Met tentoonstellingen, lezingen, symposia, educatieprogramma’s, discussies en onderzoek.

 

Foto StoopmanVos Tentoonstelling 2013 Wonen tussen trofeeën

 

Tijdens de Themazondag op 19 februari 2023 gaan de volgende sprekers in op de historische achtergronden van Tehuis en Museum Bronbeek en kijken ze naar de toekomst.

  • Chris Bruggenkamp brengt naar voren waarom Bronbeek een belangrijk ankerpunt was en is voor de koloniale geschiedenis van Arnhem. Hij werkt aan boekuitgave over dit onderwerp. Museum Bronbeek heeft een wandel- en fietsroute gemaakt om de koloniale sporen in Arnhem te ontdekken.
  • Antropologe Lilja Perdijk schreef een historische non-fictie roman over Bo Keller, een markante Indische oorlogsveteraan (Tweede Wereldoorlog, Korea en Nieuw-Guinea) die zich zeer verbonden voelde met Bronbeek en er zelfs tijdelijk woonde. Ze vertelt zijn levensverhaal en waarom Bronbeek deel uitmaakte van zijn leven.
  • In 1969 kwam de film Bronbeek Bijvoorbeeld van René van Nie op de Nederlandse televisie. Conservator Hans van den Akker leidt deze korte film in, die indertijd omstreden was en waarover de toenmalige commandant opmerkte: ‘dat zijn soldaten zijn misbruikt’. Maar een andere kijker noemde het ‘stukje Indisch ABC een hoogtepunt de bekroonde, prachtig geobserveerde film’.
  • Hoofd Museum Bronbeek Pauljac Verhoeven geeft een inkijk in de nieuwe vaste expositie van Bronbeek die momenteel in voorbereiding is. Hij gaat in op vragen als welke museale keuzes zijn gemaakt en waarom.

Zoals altijd kunt u kaarten bestellen via https://kumpulan.nl/themazondagen/ . De toegangsprijs voor een Themazondag bedraagt € 32,50 inclusief koffie met spekkoek bij ontvangst, het Indisch buffet en een consumptie. Een passe-partout krijgt u voor € 105,00.

 

De onderwerpen voor de volgende Themazondagen zijn:

  • 19 maart 2023 – Onderwijs uitwisseling Nederland-Indonesië en omgekeerd
  • 30 april 2023 – Medan

 

Lees ook onze Nieuwsbrief_28-01-2023

 

Heeft u vragen, vul dan onderstaand contactformulier in.

 

 

#themazondag19februari2023bronbeek160jaar #chrisbruggenkamp #liljaperdijk #indischeoorlogsveteraanbokeller #hansvandenakker #pauljacverhoeven

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn