De voorbereidingen voor de Themazondag ‘160 jaar Bronbeek’ zijn in volle gang. Dit jaar vallen de Themazondag en de verjaardag van Bronbeek op dezelfde dag! Dat is toch wel heel bijzonder.

 

logo-organisatie-themazondag-bronbeek

12-02-2023

 

Nieuwsbrief Themazondagen Bronbeek

 

Beste vrienden,

 

De voorbereidingen voor de Themazondag ‘160 jaar Bronbeek’ zijn in volle gang. Dit jaar vallen de Themazondag en de verjaardag van Bronbeek op dezelfde dag! Dat is toch wel heel bijzonder. Op 19 februari 1863 schonk koning Willem III het landgoed Bronbeek aan de Nederlandse staat op voorwaarde dat het dienst zou doen als tehuis voor militairen van het Nederlands-Indisch leger. De bewoners verbouwden er hun eigen voedsel en hielden er hun vee.

 

 

Het gebouw met park vormen samen een markante locatie in Arnhem. In vroegere tijden maar ook nu nog steeds nodigt het park de bezoekers uit voor een wandeling langs de gebouwen, bomen en waterpartijen. In ieder jaargetijde toont het zich op zijn mooist.

 

 

Bronbeek is nog steeds een bewoond museum, maar er is veel veranderd. Zo biedt Bronbeek nu zorg aan álle veteranen van de Nederlandse krijgsmacht. Bovendien is de kijk op het koloniale verleden sinds de onafhankelijkheid van Indonesië in Nederland verruimd. Tegenwoordig beheert Museum Bronbeek een van de belangrijkste museale collecties over de Nederlandse koloniale militaire geschiedenis. En beschikt het over specialistische kennis. Na de grondige verbouwing zal Bronbeek ruimte bieden aan een meervoudig perspectief op het koloniale erfgoed. Met tentoonstellingen, lezingen, symposia, educatieprogramma’s, discussies en onderzoek.

Op het landgoed zijn herdenkingsmonumenten opgericht waar in de maanden augustus en september de Japanse bezetting van Nederlands-Indië/Indonesië, de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en de strijd om Nederlands Nieuw-Guinea worden herdacht. Belangstellenden zijn dan altijd welkom.

 

Tijdens de Themazondag ‘Bronbeek 160 jaar’ op 19 februari 2023 gaan de volgende sprekers in op de historische achtergronden van Tehuis en Museum Bronbeek en kijken naar de toekomst: Chris Bruggenkamp, Lilja Perdijk, Hans van den Akker en Pauljac Verhoeven. Aanvang 11.00 uur. Meer informatie vindt u in bijgaand programma.

 

Dagprogramma 19-02-2023 Bronbeek 160 jaar

 

Ontvangst 10.00 uur tot 11.00 uur. Twee lezingen van 11.00 uur tot 12.00 uur.

Indisch buffet van 12.00 uur tot 14.00 uur. Twee lezingen van 14.00 uur tot 15.00 uur.

Foto StoopmanVos Tentoonstelling 2013 Wonen tussen trofeeën

 

Kaarten kunt u bestellen via de website van de Kumpulan, tab Themazondagen. De toegangsprijs voor een Themazondag bedraagt € 32,50 inclusief koffie met spekkoek bij ontvangst, het Indisch buffet en een consumptie. Een passe-partout krijgt u voor € 105,00.

 

De onderwerpen voor de volgende Themazondagen zijn:

  • 19 maart 2023 – Onderwijs in Nederland en Indonesië

Sprekers: Jacques Dane (hoofd onderzoek en conservator Nationaal Onderwijsmuseum Dordrecht), Mervin Bakker (NUFFIC), Ute Jansen (Van Deventer-Maas Stichting) en Hans van den Akker.

  • 30 april 2023 – Medan

Sprekers: Mark Loderichs, Frans Leidelmeijer, Hasti Tarekat en Frank Okker.

Meer informatie over deze Themazondagen in de volgende Nieuwsbrief.

 

Wij hopen u op 19 februari 2023 weer te mogen begroeten.

 

Hartelijke groeten namens het organisatieteam van de Themazondagen,

 

Kees Bolderman, voorzitter Stichting Kumpulan Bronbeek

Adrienne Zuiderweg, secretaris Stichting Indisch Erfgoed

 

Nieuwsbrief_12-02-2023

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn