Op 5 mei 2023 is het 100 jaar geleden dat het Staatsbedrijf der Posterijen en Telegrafie (P&T) de eerste draadloze transoceanische telegrafieverbinding tussen Malabar (Bandung) op Java en Radio Kootwijk via de lange golf heeft gelegd.

 

De toenmalige gouverneur-generaal van Nederlands-Indië mr. Dirck Fock verstuurde het eerste draadloze telegram naar koningin Wilhelmina. Hij opende zijn telegram met de woorden: ‘Uwe Majesteit veroorlove mij bij de openstelling voor het verkeer van het draadloos station op den Malabar dit eerste telegram tot Haar te richten’. Namens de aanwezige hoogwaardigheidsbekleders feliciteerde hij de vorstin met deze nieuwe verbinding. Hij sprak de wens uit dat het telegrafisch verkeer beide landen met elkaar zou verbinden.

 

 

Daarna stuurde gouverneur-generaal De Fock een telegram naar de toenmalige minister van Koloniën S. de Graaff. Tot slot onthulde hij de gedenkplaat en drukte op de knoppen waardoor de verbinding officieel tot stand werd gebracht.

 

 

Deze historische gebeurtenis wordt op 6 mei 2023 in Gebouw A op Radio Kootwijk feestelijk herdacht. Ditmaal in de aanwezigheid van onder andere de Indonesische Ambassadeur in Nederland H.E. Mayerfas, de Commissaris van de Koning in Gelderland Berends en de burgemeester van Apeldoorn Heerts.

 

 

Leden van de (VRZA) zullen die dag rond 14.00 uur een verbinding met hun collega’s in Malabar (Bandung) leggen. De aanwezigen zullen op beeldschermen de verbinding kunnen volgen. Hen wacht een verrassing uit Indonesië.

 

Het programma wordt afgesloten met een optreden van Loulou Rhemrev met haar programma ‘Hallo Bandoeng’ .

 

De organisatie is in handen van de Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA) de Stichting Indisch Erfgoed (SIE), de Vereniging van Radiozendamateurs (VRZA), Staatsbosbeheer en Dorpsraad Radio Kootwijk.

 

Omroep Gelderland zendt die dag uit, zodat belangstellenden waar ook ter wereld de feestelijkheden kunnen volgen.

 

De VRZA zal vanaf omstreeks 13.30 uur op hun website https://www.vrza.nl instructies plaatsen hoe je live-uitzending kan volgen.

 

 

Heeft u vragen? Vul dan het contactformulier in.

 

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn