Aanvankelijk was de Indische keuken domein van de kokkie van inheemse afkomst. Na de opening van het Suezkanaal (1869) kwamen meer Nederlandse vrouwen naar Nederlands-Indië.

De meesten spraken geen Maleis en konden het Maleise kookboek Kitab Masak Masakan India van Kokkie Bitja dus niet lezen.
Bovendien bleven ze de Nederlandse eetcultuur trouw. Begin vorige eeuw introduceerden de Euraziatische Catenius van der Meijden en Keijner de Indische eetcultuur bij de nieuwkomers.
Ze vertaalden de Maleise namen van de inheemse ingrediënten. Maar vermeldden ook Nederlandse gerechten. De kennis van Indisch koken wordt nog steeds van generatie op generatie doorgegeven, waardoor de Indische culinaire geschiedenis als immaterieel erfgoed geborgd blijft.
Een dergelijke borging van de Javaans-Surinaamse keuken gebeurt ook binnen de Surinaamse Javaanse gemeenschap.
De sprekers tijdens deze Themazondag zijn:
  • Harriëtte K. Mingoen, voorzitter Stichting Herdenking Javaanse Immigratie, geeft de algemene inleiding voor deze Themazondag.
  • Humphrey de la Croix, voorzitter Stichting Platform Indische Organisaties Nijmegen en omstreken (PION), borger van ‘Indisch koken en de Indische rijsttafeltraditie’ (Samenwerking Erfgoed Indische Rijsttafel), geeft een overzicht van de Indische rijsttafel- en kooktraditie.
  • Marc Tierolf, uitgever en eigenaar van Oma Miet, is aanstormend Indisch kok, kookt en geeft workshops volgens het kookboek van Oma Miet.
  • Z.E. Mayerfas, ambassadeur van de Republiek Indonesië, is kenner en specialist van de Sumatraanse keuken.
Dagvoorzitter is George van Hoogeveen, adviseur Stichting Indisch Erfgoed.
Planning van een Themazondag
  • Sumatrazaal open  –  vanaf 10.00 uur
  • Opening en welkom  –  11.00-11.05 uur
  • Twee lezingen  –  11.05-12.05 uur
  • Indisch buffet  –  12.00-14.00 uur
  • Twee lezingen  –  14.00-15.00 uur
  • Afsluiting  –  15.00 uur
Volgende Themazondagen
  • 24 maart 2024  –  De zorg voor elkaar
  • 28 april 2024  –  De Chinese gemeenschap met roots in Nederlands-Indië
Kaarten
  • Prijs € 35,50 per persoon
  • € 100,00 voor een passe-partout per persoon indien ook u belangstelling heeft voor de twee andere Themazondagen
  • Kaarten voor deze Themazondag en de andere Themazondag bestelt u op de website van de Kumpulan: https://kumpulan.nl/themazondagen/
  • Heeft u vragen? Mailen kan naar themazondagen@gmail.com
Programma
Graag begroeten wij u op 26 november 2023!

Geef een reactie

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn