Op 6 november wordt Teun Renes 100 jaar! Dat wordt in de weekenden 11/12 en 18/19 november met een mooie tentoonstelling gevierd.

 

Na zijn verhuizing van Amsterdam naar Apeldoorn in de jaren zeventig van de vorige eeuw werd Teun Renes verantwoordelijk voor de nieuw opgerichte kunstafdeling van Centraal Beheer. Hij was verantwoordelijk voor het aankopen van kunst en opbouwen van een bedrijfscollectie. Dat was een mooie combinatie: de architectuur van Herman Herzberger en de tentoonstellingen van Teun Renes. Zowel het gebouw van Centraal Beheer als de Start-tentoonstellingen van Teun Renes trokken veel belangstelling van buiten Apeldoorn.

 

Daarnaast was Teun Renes beeldend kunstenaar. Hij maakte in die tijd expressieve, ruimtelijke beelden. Later koos hij voor objecten van perspex waarin hij in de traditie van de Stijl en Nieuwe Beelden, de ontwikkeling van het platte vlak naar ruimtelijke objecten onderzocht.

 

Als nestor van de de moderne kunst in Apeldoorn is Teun Renes van grote invloed geweest op de ontwikkeling van de moderne kunst in Apeldoorn en daarbuiten.

 

Teun Renes is de geestelijk vader van de Wilhelminaring. Deze ring wordt sinds 1998 om de twee jaar uitgereikt aan een Nederlandse beeldhouwer ouder dan 50 jaar. De prijs bestaat uit een speciaal ontworpen ring, een tentoonstelling in CODA Museum, een opdracht voor een beeldhouwwerk in het Sprengenpark in Apeldoorn en een gedicht bij het betreffende beeldhouwwerk.

 

 

 

Tekening Elske Brehler

 

 

Teun Renes en etnografica

 

Teun Renes groeide op aan het Oosterpark in Amsterdam. Het gebouw van het Koninklijk Instituut voor de Tropen en objecten trokken zijn belangstelling. In zijn jonge jaren verzamelde Teun etnografica. De expressieve vormen van de voorouder beeldjes en maskers waren een dankbaar onderwerp om in de moderne kunst afgebeeld te worden.

 

Het is bekend is dat Teuns kunstenaarsvriend Dolf Breetveld een collectie Indonesische etnografica bezat uit de tijd dat hij in Indië woonde. Deze hebben soms ook als inspiratie gediend voor zijn tekeningen en surrealistische schilderijen.

 

Een andere vriend van Teun uit de kunstenaarsvereniging ‘Nieuw Beelden’ was Piet Ouborg. Die liet zich door etnografica inspireren in zijn werk dat dicht bij de COBRA-beweging staat. Ook Piet Ouborg heeft een tijd in Indië gewoond.

 

In het werk van Teun Renes zijn er echter zelden verwijzingen naar etnografica, wellicht enigszins in de keramiek. Maar in de materiaalbehandeling van zijn sculpturen van blank hout is die inspiratie wel enigszins terug te vinden. Tot in de puntjes verzorgd.

 

 

 

 

Teun Renes en de Stichting Indisch Erfgoed

 

Sinds 2005 maakt Teun deel uit van de Werkgroep Indisch Erfgoed Apeldoorn (later omgezet tot Stichting Indisch Erfgoed). Dat is een aanvullend bewijs voor zijn grote belangstelling voor overzeese culturen.

 

Als lid van die stichting zorgde hij ervoor dat de exposities door SIE georganiseerd altijd tot in de puntjes verzorgd waren. Bijvoorbeeld de tentoonstelling ‘Indisch DNA’ in CODA en ACEC (9 november 2024 t/m 25 januari 2015) die hij samen met Frans Leidelmeijer inrichtte. Vanuit heel Nederland was hier voor veel belangstelling.

 

 

Foto Adrienne Zuiderewg (2014)

 

Op 6 november werd Teun door burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn gefeliciteerd

 

 

Foto Frederik Erens

 

 

Boekje ‘Teun Renes 100 jaar …’

In de weekenden van 11/12 en 18/19 november is van 13 tot 17 uur een tentoonstelling te zien van het werk van Teun en zijn vele kunstvrienden in de Teresia kerk aan de Haagwinde 91, vlakbij het winkelcentrum Anklaar. Op het kerkterrein is voldoende parkeerruimte. De toegang is gratis.

 

Dan is het speciaal voordeze gelegenheid het vriendenboekje ‘Teun Renes 100 jaar …’ te koop.

 

 

Ontwerp Roel Ottow

 

 

Bron teksten: CODA Teun Renes (2014),  Apeldoorn en omgeving uit de kunst en Frederik Erens

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn