Tussen 1945-1965 kwamen er 300.000 tot 450.000 Indische Nederlanders naar Nederland, maar ook gedemobiliseerde Molukse KNIL-militairen en Chinezen die geboren en getogen waren in Nederlands-Indië (Peranakan).

 

Echter kort na de Tweede Wereldoorlog had Nederland andere problemen waarvoor oplossingen moesten worden gezocht, dan de opvang van deze repatrianten.

Goed bedoeld bedacht de Nederlandse overheid en ambtenaren op het ministerie van Maatschappelijk Werk dat de repatrianten zich moesten aanpassen aan de Nederlandse normen en waarden. Ze gaven het stencilde Djangan Loepah (niet vergeten) uit en koppelden de repatrianten aan maatschappelijk werkers of contractambtenaren van het Centraal Comité van Kerkelijk en Particulier Initiatief voor de Sociale Zorg ten behoeve van Gerepatrieerden (1950-1968). Maar ze vergaten dat de repatrianten Nederlands spraken en op de hoogte waren van de Nederlandse geschiedenis en geografie.

 

Foto Erven Maudy Angenent

 

Omdat de opvang van de repatrianten niet altijd vlekkeloos verliep, deed de minister van Maatschappelijk Werk Marga Klompé op 11 januari 1958 op de radio een oproep:

 

Luisteraars, mag ik even uw huiskamer inkomen? Ik wil graag met u spreken over de huisvesting van de gerepatrieerden waarover ik grote zorg heb. U kent het standpunt van de regering. Al degenen die ginds weg moeten of weg willen, moeten de kans krijgen om naar Nederland te gaan, en hier door ons worden ontvangen. Luisteraars, wat ik u nu zou willen vragen, is dit. Overweeg vanavond nog, in elke geval dit weekend, of u in staat bent hier te helpen. Stel uw hart maar ook als het enigszins kan uw woning open.

 

In 1947 werd de Stichting Pelita opgericht, die zich als een symbolisch olielampje in tropische nachten inzette voor de maatschappelijke en praktische begeleiding van de eerste generatie Indische Nederlanders.

De Molukse gemeenschap organiseerde de zorg voor elkaar in haar eigen gemeenschap. De Peranakan-Chinezen hebben zich niet als aparte groep afgezonderd, maar zijn dankzij hun hogere opleiding geïntegreerd in de Nederlandse samenleving.

In 1990 werd het Contactpunt Naoorlogse Generaties (CNG) opgericht voor de tweede en naoorlogse generaties met vragen over de geschiedenis van hun familieleden van de eerste generatie. Het CNG biedt hen psychotherapeutische hulp en kent samenwerkingsverbanden met onder andere Stichting Pelita en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.

Een bijzondere invalshoek is de Diaspora Health en de zorg voor de eerste generatie repatrianten door in Indonesië opgeleide en Nederlands sprekende verpleegkundigen met een aanstelling bij Nusantara zorg.

 

 

Sprekers: Renske Walsarie Wolff, Ingrid Kockx, Jessica Apon, Bert van Geel en Andreas Tan

Dagvoorzitter: Ralph Kneefel, voorzitter van de Stichting Indisch Erfgoed

 

Programma

 

Voorkant dagprogramma Themazondag ‘De zorg voor elkaar’ 24 maart 2024 op Bronvbeek

 

Achterkant dagprogramma Themazondag ‘De zorg voor elkaar’ 24 maart 2024 op Bronvbeek

 

of Dagprogramma_De zorg voor elkaar_24 maart 2024

 

Kaarten

 

#Themazondag #KumpulanBronbeek #Zorgvoorelkaar #ARQ #Pelita

 

Laatste Themazondag van seizoen 2023-2024

  • 28 april 2024: De Chinese gemeenschap met roots in Nederlands-Indië
  • Sprekers: Patricia Tjiook Liem, Peter Post, Liesbeth Ouwehand en San Fu Maltha
  • Leestip: Chinezen uit Indonesië. De geschiedeni van een minderheid. Geschreven door Patricia Tjiook Liem en uitgegeven door Walburg Pers 2022

 

Graag begroeten wij u op 24 maart 2024!

 

sprekers themazondag 24 maart 2024 De zorg voor elkaar

Van links naar rechts: Ralph Kneefel, Renske Walsarie Wolff, Jessica Apon, Ingrid Kockx, Andreas Tan en Bert van Geel

 

De sprekers voor deze Themazondag waren:

  • Renske Walsarie Wolff (ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld) over ‘Begripvol zorgen: echto’s uit Nederlands-Indië.
  • Ingrid Kockx (Stichting Indisch Erfgoed) over ‘Zorg voor kwetsbare Indische en Molukse ouderen.
  • Jessica Apon (Pelita, projectleider Kennis en Kunde) over ‘Life events’.
  • Andreas Tan en Bert van Geel ( Stichting Indonesia Diaspora Helth Netherlands) over Indonesische verpleegkundigen in Nederland.

Dagvoorzitter was Ralph Kneefel (Stichting Indisch Erfgoed).

 

Tijdens hun lezingen hebben de sprekers diverse links laten zien.

Als eerste de videoleerlijn ‘Begripvol zorgen – Echo’s uit Nederlands-Indië’, over zorg- en hulpverlening aan mensen met een achtergrond in Nederlands-Indië. Deze leerlijn is een productie van Stichting Pelita en ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld. U kunt deze leerlijn hier gratis volgen . Alle video’s zijn te zien via de playlist op YouTube en zijn vrij te gebruiken als trainings- of lesmateriaal. Kies op YouTube links in het bruine vlak ‘Alles afspelen’.

Bekijk ook Flyer videoleerlijn Begripvol zorgen.pdf 

Zie ook de online kist boordevol herinneringen, de Handreiking Ouder worden met migratie en oorlog en de Handreiking WO2 Lexicon voor de zorg.

U bent welkom op de Netwerkdag 8 juni 14.00-17.00 uur in de Indonesische Ambassade in Den Haag. Zie ook op
Indonesia Diaspora Global Network Health.

 

 

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn