Op 2 april 2024 is om 19:30 uur in Gigant Filmtheater Apeldoorn in samenwerking met de Stichting Indisch Erfgoed de speciale eenmalige filmvertoning te zien van de documentaire Stemmen van naoorlogse generaties. Hoe oorlog en koloniaal verleden doorwerken met een nagesprek met regisseurs Simone Berger en Armando Ello.

 

In een reeks gefilmde interviews geven Simone Berger en Armando Ello stem aan de naoorlogse generaties, die zich hebben laten horen over oorlogstrauma’s via literatuur, voordrachten en kunstuitingen.

Tijdens het themajaar 2023 ‘Leven met oorlog’ van Nationaal Comité 4 en 5 mei verdiepten deze filmmakers zich in de transgenerationele overdracht van (oorlogs)trauma’s. Want (groot)ouders spraken niet over de traumatische ervaringen die ze meemaakten tijdens oorlog en koloniale bezetting. En dat verzwijgen werkt door.

Op een beeldende manier zien we hoe dat verleden bij mensen met roots in voormalig Nederlands-Indië kan doorwerken.

Diverse aspecten van die doorwerking van koloniale bezetting, twee oorlogen en migratie komen in de documentaire aan bod.

Vijf schrijvers verwerkten hun familiegeschiedenis in hun literaire oeuvre en geven nu een open terugblik: Reggie Baay, Marion Bloem, Adriaan van Dis, Dido Michielsen en Sylvia Pessireron.

Vier jongvolwassenen gebruiken hun familiegeschiedenis op artistieke of professionele wijze in hun dagelijkse werk. Zij geven zo een nieuwe vorm aan hun bewogen erfenis en aan de toekomst van het herdenken.

De interviews zijn aangevuld met 2D-animaties, artistieke videoclips en gesprekken met historici, burgemeester Marcouch en (trauma)specialisten.

 

Bekijk hier de trailer

 

Kaarten bestellen via Filmtheater Gigant

 

 

Armando Ello

 

Simone Berger

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn