Op 12 april is om 19.30 uur in Gigant Filmtheater Apeldoorn in samenwerking met de Stichting Indisch Erfgoed de speciale eenmalige vertoning ‘Als ik mijn ogen sluit’ van regisseur Pieter van Huystee te zien.

 

Ik vind het altijd wel geweldig om er over te vertellen. Omdat ik dat toen niet kon, doe ik het nu wel graag

 

In ‘Als ik mijn ogen sluit’ vertellen vrouwen die de Japanse kampen hebben overleefd over hun ervaringen en hoe zij daar later in hun leven mee omgingen. De vrouwen waren nog maar meisjes toen zij gevangen zaten. Wat zij gezien en meegemaakt hebben, heeft diepe littekens achtergelaten, die nog steeds niet zijn genezen of verdwenen. Wanneer de vrouwen hun ogen sluiten, komen deze ‘vergeten’ verhalen opnieuw naar boven. Er zijn weinig foto’s en er is bijna geen filmmateriaal van de kampen, maar er zijn honderden tekeningen gemaakt door de vrouwen en kinderen in het kamp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Regisseur Pieter van Huystee heeft zelf een persoonlijke band met deze geschiedenis, omdat zowel zijn moeder als oma tot de overlevenden van interneringskamp Tjideng (in de gelijknamige wijk in Batavia) behoorden. In zijn film stelt hij vragen die hij nooit aan zijn moeder heeft durven stellen. Het levert aangrijpende verhalen op, waar veel vrouwen jarenlang over gezwegen hebben. Na de oorlog was er weinig erkenning voor het leed wat hen in die tijd is aangedaan. De vrouwen hebben daarom geleerd erover te zwijgen. Nu nog, op latere leeftijd, komen diezelfde gevoelens van woede en verdriet naar boven en herleven ze de pijn. De prachtige, indringende tekeningen uit de kampen, óók getuigenissen, maken de verhalen en de geschiedenis nog meer invoelbaar.

 

Zie Gigant Filmtheater en voor kaarten: https://www.gigant.nl/film/als-ik-mijn-ogen-sluit-nagesprek-met-regisseur-pieter-van-huystee/

 

Pieter van Huystee is producer van de film Ze noemen me Baboe van Sandra Beerends uit 2019.

 

Trailer: https://www.gigant.nl/film/als-ik-mijn-ogen-sluit/#single-gallery-2

 

Andere dagen:

Zaterdag 13 april om 14:20

Dinsdag 16 april om 18:50

 

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn