De Chinese gemeenschap met roots uit Nederlands-Indië heeft een eeuwenoude gedeelde geschiedenis met Nederland.

 

Vanaf de stichting van Batavia in 1619 speelden Chinese handelaren en ambachtslieden een belangrijke rol in VOC Batavia. Zonder hen zou Batavia nooit zijn gebouwd en de huizen van de Compagnies elite niet met kunstzinnige objecten zijn ingericht. De Bataviase bestuurders erkenden de maatschappelijke positie van de Chinese gemeenschap met een eigen hoofdman, tempels, begraafplaatsen, scholen, woonwijken en organisaties. Oktober 1740 wierp een gitzwarte en dieprood bebloede schaduw over de Chinese gemeenschap tijdens de brute ‘Chinese moord’ door Compagniessoldaten en -burgers.

 

Indertijd waren Chinezen van het vasteland via Sumatra naar Java getrokken in de hoop op een beter bestaan. Twee eeuwen later verhuisden Chinese jongeren naar Nederland voor studie. In de tussenliggende periode en na de koloniale oorlog speelde de Chinese gemeenschap een belangrijke economische rol in de koloniale en Indonesische samenleving. De Chinese gemeenschap heeft zich vaak politiek en sociaal moeten aanpassen en was in de loop der tijd doelwit van vervolging.

 

chinees echtpaar met chinese opjecten en honden

Collectie Tropenmuseum

 

Sprekers: Patricia Tjiook Liem, Peter Post, Liesbeth Ouwehand en San Fu Maltha

Dagvoorzitter: Adrienne Zuiderweg

 

Nieuwsbrief met informatie over de sprekers

 

Dit is het Dagprogramma van 28-04-2024

 

Kaarten bestelt u op via deze link

 

Collectie Tropenmuseum

 

Lees de pdf Nieuwsbrief Themazondagen Bronbeek #3 Terugblik Themazondag ‘De Chinese gemeenschap met roots in Nederlands-Indië ‘ 28 april 2024

 

Of lezen in de browser

 

 

Heeft u vragen? Mail dan naar info@indischerfgoed.nl.

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn