Op 15 augustus 1945 kwam een eind aan de Japanse bezetting in Zuidoost Azië. De Indische gemeenschap herdenkt op deze datum ieder jaar deze belangrijke gebeurtenis.

 

Dit jaar vindt op het Nationaal Ereveld Loenen bij de zeven Indische kruizen de gezamenlijke herdenking van de Stichting Indisch Erfgoed en de Oorlogsgravenstichting plaats. De zeven kruizen vormen tevens de verbinding met de zeven erevelden in Indonesië: Menteng Pulo, Ancol, Pandu, Kembang Kuning, Kalibanteng, Candi en Leuwigajah. Op het tijdstip van de herdenking in Loenen vindt op het Nederlands Ereveld Menteng Pulo eveneens een herdenking plaats.

 

herdenking-15-augustus -Loenen

Programma

 

Vanaf 11:00 uur is de ontvangst in het Herdenkings- en Educatiecentrum. Om 12:00 uur vindt de herdenking plaats. De herdenking is circa 12:45 uur afgelopen.

 

  • Laurence van Leeuwen (Stichting Indisch Erfgoed) memoreert de ontberingen van zijn ouders in de Japanse interneringskampen
  • Overdenking door gewezen Luchtmacht predikant Anne Schiebaan
  • Samenzang van het ‘Indisch Onze Vader’
  • Het Signaal Taptoe gevolgd door een minuut stilte
  • Het Wilhelmus gespeeld door de kopergroep van de Koninklijke Stedelijke Harmonie uit Apeldoorn
  • Kranslegging bij de zeven kruizen gevolgd door het defilé van aanwezigen. Iedereen wordt uitgenodigd zelf bloemen leggen.

 

Melatikrans

 

Tijdens de kranslegging wordt een krans van melatibloemen (Indische jasmijn) gelegd. Deze krans is van vilt gemaakt. Tijdens de herdenking bij het Indisch monument in Den Haag, het Monument KNIL op Bronbeek, het KL-monument en het Nederlands Ereveld Menteng Pulo worden eveneens melatikransen gelegd.

 

Aanmelden

 

De herdenking is vrij toegankelijk, maar u wordt vriendelijk verzocht zich aan te melden op de website van de Oorlogsgravenstichting.

 

Adres

Nationaal Ereveld Loenen

Herdenkings- en Educatiecentrum

Groenendaalseweg 68

7371 EZ Loenen

T 055 505 1363

 

 

De herdenking 15 augustus 2024 is een samenwerking van de Stichting Indisch Erfgoed en de Oorlogsgravenstichting.

 

Logo-SIE-Oorlogsgravenstichting_1

Geef een reactie

Indisch koken (KIEN)
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Social media
Facebook
Twitter
LinkedIn