De Stichting Erasmusprijs heeft voor de prijsuitreiking ook Stichting Indisch Erfgoed uitgenodigd
In het bijzonder voorzitter Ralph Kneefel en secretaris Adrienne Zuiderweg.
Erasmusprijs
De Erasmusprijs is een oeuvreprijs die jaarlijks wordt toegekend aan een persoon of instelling die een buitengewone bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, de sociale wetenschappen of de kunsten, in Europa of daarbuiten. Deze prijs wordt door Stichting Praemium Erasmianum uitgereikt.
Erasmusprijs 2024
De Stichting Praemium Erasmianum of Stichting Erasmusprijs kent de oeuvreprijs 2024 toe aan Amitav Ghosh (Kolcata, 11 juli 1956). De Indiase sociaal-antropoloog Amitav Ghosh woont in India en Amerika. Hij publiceert non-fictie in het Engels.
Het thema voor de Erasmusprijs 2024 is De verbeelding van het ondenkbare.
De uitreiking van de Erasmusprijs vindt op 26 november 2024 plaats in het Paleis op de Dam in Amsterdam.
Amitav Ghosh
Amitav Ghosh ontvangt de prijs voor zijn bevlogen bijdrage aan het thema de verbeelding van het ondenkbare. Hij beargumenteert dat klimaatverandering een wereldcrisis zonder weerga is. Zoals op de website van Stichting Erasmusprijs is te lezen.
Ghosh verdiept zich als geen ander in de vraag hoe recht te doen aan deze existentiële dreiging die ons voorstellingsvermogen te boven gaat.
De Stichting Erasmusprijs vervolgt:
Zijn werk biedt een remedie door met meeslepende verhalen over het verleden een onzekere toekomst voelbaar te maken. Tegelijkertijd trekt hij met zijn pen ten strijde om te laten zien dat de klimaatcrisis een cultuurcrisis is die voor alles voortkomt uit een gebrek aan verbeelding. Hij voert de huidige planetaire crisis terug op een desastreuze zienswijze die de aarde reduceert tot grondstof, ontzield en mechanisch gemaakt.
The Nutmeg’s Curse
De Stichting Erasmusprijs koos voor Amitav Ghosh en The Nutmeg’s Curse: Parables for a Planet in Crisis (2021). Volgens de stichting combineert Ghosh in zijn boek twee onderwerpen.
Namelijk ten eerste de mondiale reis van de nootmuskaat van de Banda-eilanden. Deze eilanden waren toenmalig eigendom van de Verenigde Oost-Indische Compagnie,
En ten tweede de historische invloed van het kolonialisme.
Versierselen
De prijs voor laureaat Amivav Ghosh bedraagt 150.000 euro en een bijzonder versiersel.
De Majesteit de Koning en Regent van de Stichting zal tijdens de ceremonie laureaat Amitav Ghosh het versiersel omhangen
Dankwoord Amitav Ghosh
Na de overhandiging van het versiersel sprak Amitav Ghosh zijn dankwoord uit. De Engelse tekst kan je lezen op de website van de Stichting Erasmusprijs.
De vloek van de nootmuskaat
In 2023 verscheen de Nederlandse vertaling van dit boek getiteld De vloek van de nootmuskaat. Boodschap aan een planeet in crisis. De vertaling is van Menno Grootveld. In het boek zijn historische kaarten, illustraties en zwartwit foto’s opgenomen.
Samenvatting
De winning van nootmuskaat als parabel voor de huidige milieucrisis, onthult hoe de uitputting van de aarde begon in de tijd van de VOC. Hier lees je de uitgebreide recensie van Atlas Contact verder.
Lees het uitgebreide nieuwsbericht op Zuiderweg Erfgoed.